Va amintim faptul ca semnalarea bolilor profesionale este procedura prin care se indica pentru prima oara faptul ca o boala ar putea fi profesionala.
Mare atentie la faptul ca orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si de locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale, examen medical profilactic sau consultatie medicala de specialitate.
In mod clar, medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta profesionala completeaza fisa de semnalare BP1 si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv la clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.
Nu uitati faptul ca semnalarea suspiciunii de boala profesionala se face intr-un interval de maximum 2 ani de la incetarea expunerii profesionale considerate cauza a imbolnavirii. Exceptie fac cazurile de pneumoconioze si cancerul.
Atentionam asupra faptului ca bolile sunt recunoscute ca fiind profesionale daca factorii declansatori sunt caracteristici locului de munca. In acelasi timp, bolile sunt recunoscute ca fiind profesionale daca survin in urma suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in timpul procesului de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
De asemenea, pentru ca afectiunea organismului sa fie calificata ca boala profesionala, trebuie indeplinita conditia ca actiunea factorilor nocivi asupra organismului sa fie de lunga durata.
Sursa: Ghid practic de medicina muncii