Valabil la 19.09.2011
Cu privire la contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, trebuie amintit ca aceasta este datorata de angajator. Nelamuririle existente in aceasta perioada s-au ivit in urma noilor modificari suferite de Codul Fiscal si de Codul de Procedura Fiscala. De aceea, se va stabili in randurile urmatoare daca reglementarile la care s-a facut referire mai sus au fost modificate odata cu actualizarile din domeniul fiscal.
Prevederile legale care reglementeaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale nu au suferit modificari recente, aceasta contributie fiind datorata in continuare de angajator.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 contributia de asigurare la accidente de munca si boli profesionale este reglementata de Codul fiscal. Astfel, in baza art. 296 indice 5 alin. (4) din acest act normativ, baza lunara de calcul al contributiei de accidente de munca si boli profesionale reprezinta:
- suma castigurilor brute realizate lunar de salariati;
- salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora conform HG 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Cota contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este cuprinsa intre 0,15%-0,85% diferentiata in functie de clasa de risc.