Semnalarea bolilor profesionale este procedura prin care se indica pentru prima oara faptul ca o boala ar putea fi profesionala.
Mare atentie la acest aspect important: Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si de locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale, examen medical profilactic sau consultatie medicala de specialitate.
Medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta profesionala completeaza fisa de semnalare BP1 si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv la clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.
Atentie!
Nu uitati faptul ca modelul fisei de semnalare a cazului de boala profesionala BP1 se regaseste in anexa nr. 19 la Hotararea de Guvern nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Semnalarea suspiciunii de boala profesionala se face intr-un interval de maximum 2 ani de la incetarea expunerii profesionale considerate cauza a imbolnavirii. Exceptie fac cazurile de pneumoconioze si cancerul.
Mai multe detalii despre medicina muncii in Ghidul practic de SSM