Supravegherea sanatatii lucratorilor expusi la riscuri generate de radiatiile optice artificiale

27 Aprilie 2011
27 Aprilie 2011
sanatatelucratoririscuri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In calitate de angajator, aveti obligatia de a asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor dvs., pentru a preveni si depista in timp util orice efect daunator sanatatii acestora, precum si de a preveni orice risc pentru sanatate pe termen lung si orice risc de boala cronica, generate de expunerea lor la radiatii optice.

Supravegherea sanatatii lucratorilor va fi efectuata de medicul de medicina muncii, care trebuie sa aiba acces la rezultatele evaluarii riscurilor generate de radiatiile optice artificiale.

In calitate de angajator, trebuie sa asigurati intocmirea si actualizarea dosarului medical individual si a fisei de aptitudine pentru fiecare lucrator. Dosarele medicale ale lucratorilor trebuie pastrate, astfel incat sa poata fi consultate ulterior, cu respectarea dreptului la confidentialitatea informatiilor.

INFO
Dosarul medical al fiecarui lucrator contine un rezumat al rezultatelor supravegherii sanatatii efectuate, iar fisa de aptitudine confirma sau infirma la perioade de timp stabilite aptitudinea in munca a lucratorului.

Pentru a asigura supravegherea sanatatii lucratorilor expusi la riscuri generate de radiatiile optice artificiale, in calitate de angajator aveti urmatoarele obligatii:

• Sa asigurati examenul medical al lucratorilor, potrivit reglementarilor nationale, dar si atunci cand:

- evaluarea riscurilor indica faptul ca lucratorul a fost expus la niveluri de radiatii optice artificiale care depasesc valorile-limita de expunere;

- se constata, in urma supravegherii sanatatii, ca un lucrator sufera de o boala identificabila sau prezinta efecte daunatoare sanatatii acestuia, iar medicul de medicina muncii considera ca aceasta boala sau aceste efecte sunt cauzate de expunerea la radiatii optice artificiale la locul de munca.

• In urma examinarilor medicale la care sunt supusi lucratorii, trebuie:

- sa va asigurati ca medicul de medicina muncii il informeaza pe fiecare lucrator cu privire la rezultatele proprii ale supravegherii sanatatii si ii furnizeaza informatii si sfaturi privind orice masura de supraveghere a sanatatii careia ar trebui sa i se supuna la sfarsitul expunerii;

- sa va asigurati ca fiecare lucrator este informat cu privire la elementele semnificative care rezulta din supravegherea sanatatii, cu respectarea confidentialitatii informatiilor;

- sa asigurati revizuirea evaluarii riscurilor generate de radiatiile optice artificiale;

- sa asigurati revizuirea masurilor adoptate pentru eliminarea sau reducerea riscurilor generate de expunerea lucratorilor la radiatii optice;

- sa luati in considerare avizul medicului de medicina muncii sau al autoritatii competente cu supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, atunci cand puneti in aplicare orice masura necesara pentru eliminarea sau reducerea riscurilor generate de expunerea lucratorilor la radiatii optice;

- sa organizati supravegherea medicala continua si sa asigurati reexaminarea starii de sanatate a oricarui alt lucrator care a suferit o expunere la radiatii optice.

• Sa luati masurile corespunzatoare astfel incat, dupa o cerere prealabila, fiecarui lucrator sa i se permita accesul la propriul dosar medical si la fisa de aptitudine.

• Sa puneti la dispozitia autoritatii competente pentru supravegherea starii de sanatate a lucratorilor o copie a dosarului medical si a fisei de aptitudine respective, cu respectarea dreptului la confidentialitatea informatiilor.

SANCTIUNE
Nerespectarea obligatiilor ce va revin privind supravegherea sanatatii lucratorilor expusi la riscuri generate de radiatiile optice artificiale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, potrivit art. 26 alin. (1), din Hotararea de Guvern nr. 510/2010 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]