Vom considera ca acest eveniment trebuie comunicat catre ITM daca nu exista o vatamare? Dar daca angajatul va fi internat in spital pentru o perioada de 3 sau mai multe zile?
Raspuns oferit de Consilier Juridic Adina Popescu, pentru PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit prevederilor art. 26-27 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia.
Angajatorul are obligatia sa comunice inspectoratelor teritoriale de munca, de indata, toate evenimentele, asa cum sunt definite la art. 5 lit.f).
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Astfel, potrivit art. 5 lit. f) din lege, evenimentul este definit ca fiind accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.
Asadar, avand in vedere aceste prevederi legale, apreciem ca angajatorul trebuie sa comunice evenimentul la ITM si chiar sa inceapa cercetarea evenimentului, urmand sa stabileasca ulterior, pe baza documentelor medicale pe care le va emite unitatea sanitara, daca exista o legatura de cauzalitate intre activitatea desfasurata de salariat si afectarea sanatatii acestuia, pentru a putea concluziona caracterul evenimentului (de munca, in afara muncii, etc.).
Raspuns oferit de Consilier Juridic Adina Popescu, pentru PortalCodulMuncii.ro