Mici concedii pentru evenimente deosebite
In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
La acordarea zilelor libere platite de catre angajatori se va tine cont de dispozitiile cuprinse in art. 61 alin. (1) din contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, contract care, potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 se aplica pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara.
Evident ca aceste dispozitii au un caracter minimal, prin contractele colective de munca de la niveluri subsecvente, respectiv cele incheiate la nivel de ramura, grup de unitati sau unitate, putandu-se reglementa si alte situatii in care se pot acorda zile libere platite.
Conform art. 61 alin. (1) din contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
Aceste mici concedii se acorda la cererea salariatului care anunta angajatorul asupra evenimentului ce justifica acordarea zilelor libere.
La cerere, salariatul are obligatia de a atasa dovada existentei evenimentului, dovada pe care o va depune in momentul inregistarii cererii ori ulterior evenimentului, dupa caz.
Atentie! De regula, in cuprinsul regulamentelor interne sau al contractelor colective de munca este prevazut un termen in care salariatul are obligatia depunerii acestor dovezi, lipsa de la locul de munca pe baza unei cereri nejustificate putand constitui abatere disciplinara.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________