Analizam situatia unui angajat care isi depune demisia conform art. 81. In perioada preavizului, angajatorul renunta partial sau total partial la preaviz, conform art. 81 alin. (7). In aceasta situatie, trebuie angajatorul sa plateasca angajatului suma pentru zilele ramase neefectuate din preaviz?
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns pentru aceasta situatie:
Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz in cazul demisiei, este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Acesta nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare in cazul salariatilor cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Termenul de preaviz prevazut de lege in cazul demisiei este un termen maxim, ceea ce inseamna ca in contractele colective de munca se va putea prevedea un termen mai scurt, iar in contractul individual de munca, unul si mai scurt.
Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa isi produca toate efectele (art. 81 alin. (5) din Codul muncii).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In cazul in care in timpul preavizului contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Din moment ce legea nu face nicio diferenta intre diferitele motive de suspendare, intelegem ca preavizul se suspenda chiar daca suspendarea intervine din initiativa salariatului.
Art. 81 alin. (1) din Codul muncii
stabileste ca prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Potrivit alin. (7) din acelasi articol contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv, iar conform alin. (8) salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Totodata, Specificatiile tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor (ReviSal) prevad urmatoarele temeiuri de incetare CIM in caz de demisie:
- art. 81 alin. (1) – demisie la cererea salariatului cu preaviz;
- art. 81 alin. (7) – demisie la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv;
- art. 81 alin. (8) – demisia salariatului fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Asadar, conform dispozitiilor art. 81 si Specificatiilor tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor, intelegem ca temeiurile de drept pentru incetarea CIM prin demisie sunt:
- art. 81 alin. (1) – demisia cu efectuarea preavizului; In acest caz, CIM inceteaza la data implinirii termenului de preaviz;
- art. 81 alin. (7) – demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz; In acest caz, CIM inceteaza la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul de preaviz.
- art. 81 alin. (8) – demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. In acest caz, CIM inceteaza la data indicata de salariat in cererea de demisie.
In concluzie, la incetarea contractului prin demisie in cazul in care angajatorul renunta total sau partial la termenul de preaviz nu exista obligatia angajatorului de plata a zilelor pentru care salariatul nu a prestat activitate.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro