Editorial, 27.06.2008 - Gabriela Chirazof
M-am gandit ca astazi sa discutam pe marginea unui caz concret. Situatia de fapt este urmatoarea: la nivelul angajatorului se aproba o noua structura organizatorica, drept urmare din organigrama societatii dispare un post pe care era incadrat salariatul. Acestuia i se ofera alt loc de munca in cadrul societatii cu modificarea corespunzatoare a salariului. Intrebarile care se ridica sunt urmatoarele: in ce conditii este legala o astfel de „trecere” a salariatului de pe un post pe altul si consecintele unui refuz din partea salariatului.
Potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, astfel incat tot acesta este in drept sa se pronunte asupra oportunitatii luarii masurii desfiintarii locului de munca al salariatului.
Daca „trecerea” de pe un post pe altul este facuta cu acordul salariatului este legala. Daca nu, consider ca este o masura abuziva, deoarece modificarea felului muncii si a salariului, in temeiul art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) din Codul muncii, se realizeaza numai cu acordul expres al salariatului.
Astfel, potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
De asemenea, art. 41 alin. (3) lit. c) si e) din cod dispune ca „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: (…) c) felul muncii; (…) e) salariul;”
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In plus, potrivit alin. (3) lit. b) al aceluiasi articol din Codul muncii, modificarea contractului individual de munca se refera si la locul muncii.
Aceasta nu inseamna ca un refuz al salariatului de a trece pe un alt post poate paraliza dreptul la organizarea propriei afaceri a angajatorului lasand fara efecte decizia acestuia de schimbare a structurii organizatorice.
In cazul in care salariatul refuza oferta angajatorului de a ocupa o alta pozitie in structura unitatii, atunci angajatorul poate dispune concedierea conform art. 65 din Codul muncii.
Potrivit acestor dispozitii legale, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
________________________________________________________________