Desfiintarea locului de munca

desfiintarea postuluimodificarea locului de muncaconcedierea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 27.06.2008 - Gabriela Chirazof

M-am gandit ca astazi sa discutam pe marginea unui caz concret. Situatia de fapt este urmatoarea: la nivelul angajatorului se aproba o noua structura organizatorica, drept urmare din organigrama societatii dispare un post pe care era incadrat salariatul. Acestuia i se ofera alt loc de munca in cadrul societatii cu modificarea corespunzatoare a salariului. Intrebarile care se ridica sunt urmatoarele: in ce conditii este legala o astfel de „trecere” a salariatului de pe un post pe altul si consecintele unui refuz din partea salariatului.

Potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, astfel incat tot acesta este in drept sa se pronunte asupra oportunitatii luarii masurii desfiintarii locului de munca al salariatului.

Daca „trecerea” de pe un post pe altul este facuta cu acordul salariatului este legala. Daca nu, consider ca este o masura abuziva, deoarece modificarea felului muncii si a salariului, in temeiul art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) din Codul muncii, se realizeaza numai cu acordul expres al salariatului.

Astfel, potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

De asemenea, art. 41 alin. (3) lit. c) si e) din cod dispune ca „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: (…) c) felul muncii; (…) e) salariul;”



In plus, potrivit alin. (3) lit. b) al aceluiasi articol din Codul muncii, modificarea contractului individual de munca se refera si la locul muncii.

Aceasta nu inseamna ca un refuz al salariatului de a trece pe un alt post poate paraliza dreptul la organizarea propriei afaceri a angajatorului lasand fara efecte decizia acestuia de schimbare a structurii organizatorice.

In cazul in care salariatul refuza oferta angajatorului de a ocupa o alta pozitie in structura unitatii, atunci angajatorul poate dispune concedierea conform art. 65 din Codul muncii.

Potrivit acestor dispozitii legale, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
desfiintarea postuluimodificarea locului de muncaconcedierea

Data aparitiei: 27 Iunie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfiintarea locului de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]