Vorbim de concediere in cazul fuziunii. Procedura prevede

20 Iulie 2012
20 Iulie 2012
concedierefuziuneabsorbtiecontopirea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 234 din noul Cod civil, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, fuziunea se face prin absorbtia unei persoane juridice de catre o alta persoana juridica sau prin contopirea mai multor persoane juridice pentru a alcatui o persoana juridica noua.

Decurge asadar ca exista doua modalitati de fuziune, si anume absorbtia si contopirea:

a) Absorbtia

In cazul absorbtiei, drepturile si obligatiile persoanei juridice absorbite se transfera in patrimoniul persoanei juridice care o absoarbe.
Ca urmare, personalitatea juridica a unitatii absorbite inceteaza. Este o incetare directa, neprecedata de lichidare si dizolvare. In ceea ce priveste personalul acesteia, el este preluat de unitatea care o absoarbe.

b) Contopirea

In cazul contopirii persoanelor juridice, drepturile si obligatiile acestora se transfera in patrimoniul persoanei juridice nou-infiintate.

Societatile comerciale care se contopesc isi inceteaza astfel existenta, iar salariatii lor sunt preluati de societatea care rezulta din contopire.

In cazul societatilor pe actiuni, fuziunea este operatiunea prin care:

a) una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; sau

b) mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

Absorbtiile nu trebuie sa se desfasoare intr-un sens prestabilit; din punct de vedere juridic, o societate poate absorbi o alta, chiar daca aceasta din urma este mult mai importanta sub aspectul dimensiunilor. Cu toate acestea, se vorbeste câteodata de fuziune in sens invers, atunci când societatea absorbita este mai importanta decât societatea absorbanta sau atunci când o filiala absoarbe societatea-mama.

Ceea ce trebuie observat aici este ca fuziunea, prin ea insasi, nu constituie un temei de incetare a contractelor de munca. Chiar daca intreprinderea angajatoare isi inceteaza existenta, contractele de munca ii supravietuiesc, doar ca persoana angajatorului este alta.

Cu toate acestea, in practica, astfel de operatiuni juridice nu ramân fara impact asupra contractelor de munca, deoarece contopirea sau absorbtia se realizeaza, cel mai probabil, tocmai din motive de marire a eficientei.

Daca se va opta pentru reducerea numarului de posturi, temeiul incetarii contractelor de munca ale salariatilor care ocupau aceste posturi nu va fi operatiunea juridica a fuziunii, ci desfiintarea postului, decisa de catre compania
absorbanta, in cazul absorbtiei, respectiv de catre compania rezultata din contopire, in cazul in care o atare forma de fuziune a avut loc.

Sfatul nostru

Pentru invocarea art. 65 din Codul muncii si operarea unei concedieri individuale sau colective, pentru motive independente de persoana salariatului nu va fi suficienta asadar simpla notificare a operatiunii de absorbtie sau contopire, ci va fi necesar ca unitatea absorbanta, respectiv compania rezultata din contopire sa ia decizia (prin organul sau de conducere, de exemplu Adunarea generala a asociatilor) reducerii numarului de posturi.

Aceasta inseamna ca disponibilizarile nu pot fi simultane cu operatiunea de fuziune, ci pot fi numai ulterioare.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]