"Salariat cu permis de sedere din Republica Moldova, permis de sedere temporar, masterand cu drept de munca 4h/zi, i s-au intocmit urmatoarele contracte: 1. Contract de munca cu 4 h/ zi de L-V - pe perioada determinata 01.10.2020-09.10.2021 2. Contract de munca cu 4 h/zi de L-V - pe perioada determinata 19.10.2021-01.10.2023. In ce conditii salariatul poate sa lucreze in continuare cu contract de munca (pe perioada determinata/ nedeterminata?), avand in vedere faptul ca acesta isi va reinnoi permisul de sedere din octombrie pentru inca 2 ani, deoarece s-a inscris la a doua facultate?"
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit
fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
Raspunsul specialistului:
Dreptul de sedere temporara poate fi prelungit ulterior asa incat contractul individual de munca nu se incheie pe durata valabilitatii permisului de sedere. Mai mult, contractul individual de munca se incheie pe durata determinata doar in cazurile prevazute la art. 83 din Codul muncii si in alte cazuri prevazute de lege.
Desigur, daca cetateanul strain nu obtine prelungirea dreptului de sedere, sederea lui in Romania devine nelegala, situatie in care contractul individual de munca va fi incetat.
Fac exceptie situatiile in care legea reflementeaza incheierea unui contract individual de munca pe durata determinata. Spre exemplu, conform art.13 alin. (3) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasareastrainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, cetatenii din Republica Moldova si Republica Serbia pot fi angajati fara aviz de angajare cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic. De asemenea, cetatenii ucraineni care nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate pot fi angajati cu contract individual de munca pe durata determinata de 12 luni. Ulterior expirarii celor 12 luni, contractul individual de munca poate fi prelungit de cel mult doua ori, cu cate 6 luni fiecare prelungire.
In consecinta, in cazul angajarii unui strain pentru angajarea caruia nu este necesar avizul de angajare contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata intrucat nu exista nicio prevedere legala care sa permita incheierea astfel a contractului.
Prin exceptie in cazurile prevazute de lege contractul individual de munca se incheie pe durata determinata mentionata in actul normativ respectiv asa cum este cazul cetatenilor ucraineni, sarbi sau moldoveni.
Conform art. 3 alin. (3) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Aceasta prevedere legala permite angajatorilor sa angajeze fara aviz de angajare strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Astfel, textul nu reglementeaza incheierea contractului individual de munca fara sa impuna durata determinata asa incat apreciem ca se va incheia pe durata nedeterminata doar daca exista permis de sedere in scop de studii cu drept de munca.
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<