Va informam ca ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a declarat in data de 16.11.2022 ca inflatia ii afecteaza pe cei cu venituri mici si medii, nu si pe bogati. De asemenea, a tinut sa precizeze ca, referitor la pachetul social exista "mai multe simulari", pentru ca persoanele vulnerabile sa fie protejate de aceasta avalansa a scumpirilor.
Ministrul a fost intrebat de jurnalisti cu cat va creste punctul de pensie, iar acesta le-a sugerat sa aiba rabdare, potrivit
Agerpres:
"V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordata de cheltuieli pentru pensii creste cu 15%. Modul in care acest pachet (social, n.r.) se construieste tine cont de legi, tine cont de necesitati, de nevoile oamenilor. Inflatia ii afecteaza pe cei cu venituri mici si medii. Pe bogati, nu. Cine e bogat si se plange inseamna ca are o problema si e ipocrit. (...) Sunt mai multe simulari. Sunt simulari astfel incat persoanele cu venituri mici si medii sa poata fi protejate de aceasta avalansa a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie sa tinem cont cu totii: trebuie sa ai foarte mare grija sa nu creezi o spirala a inflatiei. (...) Atunci cand vii sa sprijini, sprijini puterea de cumparare, nu adaugi la momentul cand este puseu inflationist. Cand nu este puseu inflationist, intr-adevar poti sa discuti in realitate de o crestere", a mentionat ministrul Finantelor.
Caciu a mai adaugat: "La momentul acesta se zice crestere. Nu va fi crestere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumparare, ceea ce vom incerca sa facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni".
Ministrul Finantelor a subliniat si ca: "Ar trebui sa ne axam pe pachet de masuri pe gospodarie, pe familie, pentru ca acolo nevoile sunt diferite. Daca te uiti pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile si, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordarii guvernamentale. Eu cred ca in pachetul acela de masuri vom gasi un echilibru pe familie. (...) Pachetul social va contine pachetul pe familie, intelegand prin aceasta, pe gospodarie. Vrem sa facem raportarea la gospodarie si venit pe gospodarie. Este mai corect asa pentru ca raportarea la individ produce disensiuni si in cadrul unei familii".
Pensionarii trebuie sa fie protejati in aceasta perioada sensibila:
"Noi trebuie sa ajutam pensionarii. Nu ca ii ajutam, este dreptul lor de a fi protejati in fata erodarii puterii de cumparare. Dar, trebuie sa tinem cont si de indicatorii macroeconomici pe care ii comporta deficitul la fondul de pensii pentru ca nu poti sa cresti deficitul la fondul de pensii. Daca tu cresti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuiala permanenta, ai un raspuns de dat la Comisia Europeana, care nu poate fi unul pozitiv in contextul in care altcineva ne-a introdus in procedura de deficit excesiv. Daca eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% in 2021, dar nu era in procedura de deficit excesiv - cred ca era mai simplu de explicat - pentru ca era o situatie exceptionala. Si noi trebuie sa explicam acelasi lucru, numai ca noi ne-am luat un angajament", a concluzionat Caciu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<