Reactivarea CIM la incetarea CCC. Ce se petrece daca salariata nu se prezinta la locul de munca?

reactivare cimincetare cccart.16 codul muncii
Reactivarea CIM la incetarea CCC. Ce se petrece daca salariata nu se prezinta la locul de munca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va readucem aminte ca atunci cand vorbim despre concediul pentru cresterea copilului este important sa nu se confunde cu concediul de maternitate, avand in vedere urmatoarele aspecte:
 

Concediu crestere copil 2021
 

  • se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
  • este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
  • se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
  • poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu
Ce putem face cand acest concediu se incheie, iar salariata nu se prezinta la locul de munca?
 
"Avem si noi o speta: O salariata trebuie sa se intoarca la munca din crestere si ingrijire copil in data de 5 noiembrie. Am incercat sa iau legatura cu ea telefonic, dar nu mi-a raspuns, i-am trimis mesaje pe care le-a vazut dar tot nu a raspuns. In acelasi timp am trimis prin posta o notificare prin care i-am adus la cunostinta de faptul ca trebuie sa vina sa ii reactivam contractul. Ce putem face in acest caz? Cum procedam cu reactivarea contractului?"

 
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
 
Potrivit art. 16 alin. (1) lit. a) din OUG 111/2010, dreptul la concediu si indemnizatie pentru concediu crestere copil inceteaza in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in speta, 5 noiembrie (intelegem ca copilul implineste 2 ani pe 4 noiembrie).
 
Astfel, in baza cererii prin care salariata a solicitat concediu crestere copil, in ziua in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap (in speta, 4 noiembrie), angajatorul va opera in Revisal incetarea suspendarii CIM incepand cu ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap (incepand cu data de 5 noiembrie).
 
Astfel, incepand cu ziua urmatoate celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap, chiar daca salariata nu raspunde la telefon si nu da nici un semn angajatorul activeaza contractul.
 
Daca salariata nu se prezinta la locul de munca dupa 3 zile de absenta nemotivata contractul de munca va fi suspendat si salariata va fi convocata pentru cercetare disciplinara in vederea stabilirii caracterului absentelor.
 
Daca nu se prezinta nici la cercetare disciplinara, fara un motiv obiectiv, si nici nu comunica precum ca se afla in concediu medical sau ca este insarcinata, contractul de munca poate inceta conform art. 61 lit. a) din Codul muncii.
 

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reactivare cimincetare cccart.16 codul muncii

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reactivarea CIM la incetarea CCC. Ce se petrece daca salariata nu se prezinta la locul de munca? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]