Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat un ghid cu informatii utile pe care orice lucrator roman trebuie sa le cunoasca inainte sa semneze un contract de munca cu un angajator din strainatate, in conditiile in care, odata ajunsi in statul de destinatie, lucratorii romani intra sub jurisdictia statului respectiv.
Ghidul publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale cuprinde informatii despre legalitatea contractelor de munca,
lista agentiilor de plasare autorizate si cea a agentilor de munca temporara si include datele de contact ale ambasadelor si consulatelor, precum si Ghidul lucratorului roman, elaborat in colaborare cu Ambasadele Romaniei si Corpul atasatilor pe probleme de munca si sociale.
Ghidul poate fi consultat
aici.
Totodata, avand in vedere interesul crescut al lucratorilor romani sezonieri de a pleca sa munceasca in strainatate, dar si conditiile de munca pe care acestia le reclama odata ce ajung la destinatie, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a decis sa puna la dispozitia tuturor celor interesati o linie telefonica cu tarif normal, astfel incat lucratorii sa se poata consulta cu specialisti din Inspectia Muncii inainte de semnarea unui contract, pentru a evita abuzurile.
Numerele de telefon la care cetatenii romani pot cere informatii despre munca in strainatate sunt: 021.302.70.52 si 021.302.70.53 si pot fi apelate de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00-18.00.
Avand in vedere interesul crescut al lucratorilor romani sezonieri de a pleca in numar mare sa munceasca in strainatate, precum si situatiile frecvente in care odata plecati reclama conditiile inadecvate de munca sau faptul ca drepturile nu le sunt respectate de catre angajatorii straini, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pune la dispozitia cetatenilor o serie de informatii pe care acestia trebuie sa le cunoasca inainte de a semna orice contract.
- Informatii privind legalitatea contractelor
aici - In masura in care este posibil, MMPS recomanda plecarea prin agentii de plasare sau prin agent de munca temporara. Lista agentiilor de plasare autorizate poate fi consultata
aici, iar REGISTRUL NATTIONAL de evidenta a agentilor de munca temporaraa autorizati
aici
- In completarea informatiilor puse la dispozitie de MMPS, va recomandam sa consultati paginile ambasadelor si consulatelor din tarile in care urmeaza sa va deplasati
aici
- Pentru orice alte intrebari legate de ceea ce lucratorii romani ar trebui sa cunoasca despre legalitatea si corectitudinea intocmirii contractelor de munca in strainatate, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin Inspectia Muncii, a pus la dispozitia cetatenilor o linie telefonica, apelabila la numele 021.302.70.52 si 021.302.70.53 de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00 – 18.00.
De asemenea, va informam ca pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale gasiti
aici Ghidul lucratorului roman, elaborat in colaborare cu Ambasadele Romaniei si Corpul atasatilor pe probleme de munca si sociale pentru sprijinirea cetatenilor romani care muncesc sau doresc sa munceasca intr-un stat al UE.
Sursa: Ministerul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<