Ce trebuie sa stim despre comitetul de securitate si sanatate in munca

comitetul de securitate si sanatate in muncassmsecuritatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Muncii prevede faptul ca una dintre responsabilitatile ce revin oricarui angajator cu cel putin 50 de salariati, este cea de a constitui un comitet de securitate si sanatate in munca.

Ceea ce multi angajatori nu stiu este faptul ca acest comitet de securitate si sanatate in munca are scopul de a asigura implicarea salariatilor in elaborarea si aplicarea deciziilor in domeniul SSM.

Codul muncii prevede in mod clar faptul ca orice comitet de SSM se constituie in cadrul persoanelor juridice din sectorul public, privat si cooperatist, inclusiv cu capital straina, ce desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.

Art. 184 din Codul Muncii prevede faptul ca angajatorii persoane juridice ce incadreaza cel putin 50 de salariati sunt obligati sa organizeze comitet de securitate si sanatate in munca.


Mare atentie la faptul ca in situatia in care conditiile de munca sunt grele, vatamatoare sau periculoase, inspectorul de munca poate sa solicite ca un comitet SSM sa se infiinteze si la angajatorii ce incadreaza mai putin de 50 de salariati.

Comitetul de securitate si sanatate in munca coordoneaza masurile de securitate si sanatate in munca si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, cu o durata mai mare de 3 luni.

Ce se intampla in cazul angajatorilor unde nu este nevoie sa se constituie comitet SSM?

In acest caz, daca nu se impune constituirea unui comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile specifice ale acestuie se vor indeplini de catre responsabilul cu securitatea muncii pe care angajatorul l-a numit.


Comitetul de securitate si sanatate in munca este constituit din urmatorii membri:
a) angajator sau reprezentantul sau legal;
b) reprezentanti ai angajatorului cu atributii de securitate si sanatate in munca;
c) reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
d) medicul de medicina a muncii.


Conform specialistilor PortalSSM.ro, reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca vor fi alesi pe o perioada de 2 ani. In cazul in care unul sau mai multi reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor se retrag din comitetul de securitate si sanatate in munca, acestia vor fi inlocuiti imediat prin alti reprezentanti alesi.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comitetul de securitate si sanatate in muncassmsecuritatea muncii

Data aparitiei: 10 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie sa stim despre comitetul de securitate si sanatate in munca Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]