Evaluarea riscurilor profesionale. Studiu de caz.

03 Februarie 2014
03 Februarie 2014
evaluare riscuriprotectie si sanatateprotectie angajatisecuritate si sanatate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dorim sa aflam care este fisa de evaluare a riscurilor in cazul unui inginer topograf incadrat intr-o functie cu activitati in arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea.

Specialistii PortalCodulMuncii fac lumina si in acesta situatie, cu un raspuns competent:

Conform prevederilor art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat, luand in considerare natura activitatilor din intreprindere si/sau unitate, sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv in ceea ce priveste alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca. Totodata, potrivit art. 12 alin. (1) lit. a) din acelasi act normativ, angajatorul are obligatia sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.

Conform art. 15 alin. (1) pct. 1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, una dintre activitatile de prevenire si protectie desfasurate in orice unitate este identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru. In conformitate cu alin. (3) al aceluiasi articol, evaluarea riscurilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuita, cel putin, in urmatoarele situatii:

1. In orice moment in care intervin schimbari sau modificari in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca, substantele ori preparatele chimice utilizate si amenajarea locurilor de munca/ posturilor de munca.

2. Dupa producerea unui eveniment.

3. La constatarea omiterii unor riscuri sau la aparitia unor riscuri noi.

4. La utilizarea postului de lucru de catre un lucrator apartinand grupurilor sensibile la riscuri specifice.

5. La executarea unor lucrari speciale.

Astfel, nu exista o metoda unica sau o forma speciala pentru evaluarea riscurilor profesionale. In practica, pot fi folosite mai multe instrumente, scopul principal al evaluarii fiind cel de identificare a pericolelor pe care un lucrator le poate intalni in activitatea sa profesionala, o evaluare a riscurilor induse de aceste pericole (probabilitatea aparitiei / frecventa / gravitatea consecintelor asupra lucratorului etc.). In procesul de evaluare a riscurilor este util si necesar a fi implicati medicul de medicina muncii precum si lucratorii sau reprezentatii acestora, avand in vedere ca de cele mai multe ori ei sunt cei care cunosc cel mai bine pericolele pe care le intalnesc in desfasurarea activitatii.

Ulterior, in functie de pericolele si riscurile identificate, angajatorul va lua masurile de prevenire (combatere) necesare, care pot cuprinde schimbarea tehnologiilor, adaptarea posturilor de lucru, instruirea lucratorilor cu privire la cunoasterea si evitarea acestor pericole, acordarea si purtarea de echipament individual de protectie etc.

In situatia redata mai sus, specialistii apreciaza ca trebuie avute in vedere, in principal, aspecte referitoare la ergonomia locului de munca si afectiunile musculo-scheletale, riscurile psihosociale (stres), riscuri din cauza echipamentelor cu care lucreaza persoana in cauza sau din cauza deplasarilor pe care trebuie sa le efectueze pe teren.
 
Pentru exemple privind metode si modele de evaluare a riscurilor puteti accesa si paginile de internet ale Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca sau Inspectiei Muncii.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]