"In luna decembrie 2021 aplicam programul kurzarbeit pentru 10 persoane, astfel ca timpul de lucru pentru acestia se reduce la 88 de ore din 176. Distribuirea este facuta astfel: in perioada 2-16 decembrie, 10 salariati sunt pe programul kurzarbeit, ceilalti 35 lucreaza normal. Urmatoarele 11 zile: 17 - 31 decembrie intreaga firma este in concediu de odihna. Cu ocazia Craciunului compania doreste sa acorde salariatilor si copiilor acestora tichete cadou in valoare de 150 lei de persoana (salariat si copii). Legal se poate sa acordam aceste tichete daca aplicam programul kurzarbeit? Si ar mai fi si intrebarea putem sa acordam si niste prime in bani salariatilor cu rezultate bune?"
Raspunsul specialistilor:
Va reamintim ca potrivit art. 1 alin. (15) si (20) din OUG 132/2020:
(15) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1), salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. (20) Prin exceptie de la prevederile alin. (15), in cazul angajatorilor care aplica masura de la alin. (1), acordarea de prime sau alte venituri in afara de salariul de baza stabilit prin contract, pentru persoanele care asigura conducerea si/sau administrarea societatilor, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.
Atentie! S-a schimbat legislatia privind munca flexibila
Modelul Kurzarbeit se aplica deja in multe companii
Aflati noutatile vitale aduse de Legea nr. 58/2021. Va oferim un Ghid practic cu absolut toate explicatiile necesare!
Astfel, salariatii beneficiaza pe perioada de aplicabilitate a masurii reducerii timpului de lucru reglementata de OUG 132/2020 de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca asa cum sunt si cadourile acordate cu ocazia Craciunului sub forma tichetelor cadou sau orice alta forma si bonusurile pentru performanta.
IMPORTANT!
Fac exceptie, persoanele care asigura conducerea si/sau administrarea societatilor, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul acestor persoane primele sau alte venituri in afara salariului de baza se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<