Din totalul celor accidentati, 17 au suferit accidente mortale, cu 63% mai putini fata de anul precedent, conform statisticilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
In ce domenii au avut loc cele mai multe accidente?
Sectoarele economiei nationale in care au acut loc cele mai multe accidente de munca in primele 3 luni din 2017 sunt fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (60 de accidentati, reprezentand 6,9% din totalul accidentatilor din economia nationala), transporturi terestre si transporturi prin conducte (54 de accidentati, reprezentand 6,2% din total) si comertul cu amanuntul cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor (49 de accidentati, reprezentand 5,6% din total).
Cele mai multe accidente de munca mortale s-au inregistrat in industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii (2 accidentati mortal, reprezentand 11,8% din totalul accidentatilor mortal din economia
nationala) si in comert cu amanuntul cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor (2 accidentati mortal, reprezentand 11,8% din total).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In ce orase au avut loc cele mai multe accidente?
Un numar mare de accidentati in munca, s-a inregistrat in primele trei luni ale anului 2017 in municipiul Bucuresti (185 accidentati reprezentand 21,2% din totalul accidentatilor pe tara) si judetele Brasov (60 accidentati, reprezentand 6,9% din total) si Arges (39 accidentati, reprezentand 4,5% din total).
Cele mai multe cazuri de accidente mortale de munca s-au produs in judetele Arges (3 accidentati mortal, reprezentand 17,7% din totalul persoanelor accidentate mortal pe tara) si Galati (2 accidentati mortal, reprezentand 11,8% din total).
Din punct de vedere al varstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani detin ponderea cea mai mare, de 29%, urmate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 50-60 de ani, care au ponderea de 24,6% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2017.
De asemenea, persoanele din grupa de varsta 50-60 de ani au procentul cel mai mare, de 35,3%, din totalul accidentatilor mortal pe primele 3 luni ale anului 2017.
Din analiza accidentelor de munca pe primele 3 luni ale anului 2017, din punct de vedere al vechimii la locul de munca al accidentatilor, rezulta faptul ca 61,9%, adica 540 de lucratori din totalul accidentatilor, sunt persoane cu vechime de pana la 5 ani (din care 41,1%, adica 359 de lucratori accidentati au vechime la locul de munca intre 1 si 3 ani), iar cei din grupa de vechime 5-10 ani reprezinta 17,5% din totalul accidentatilor.
Sursa: mmuncii