La stabilirea masurilor de securitate mentionate, dvs., in calitate de angajator, trebuie sa tineti seama de:
- natura activitatilor;
- numarul de lucratori;
- organizarea teritoriala a activitatii;
- prezenta altor persoane in afara celor implicate direct in procesul de munca.
Lucratorii care, in cazul unui pericol grav si iminent, parasesc locul de munca si/sau o zona periculoasa nu trebuie sa fie prejudiciati si trebuie sa fie protejati impotriva oricaror consecinte negative nejustificate pentru acestia, cu exceptia situatiilor in care acestia actioneaza imprudent sau dau dovada de neglijenta grava.
Atentie
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Dvs., in calitate de angajator, trebuie sa va asigurati ca, in cazul unui pericol grav si iminent pentru propria securitate sau a altor persoane, atunci cand superiorul ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toti lucratorii sunt apti sa aplice masurile corespunzatoare, conform cunostintelor lor si cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecintele unui astfel de pericol.
In cadrul activitatii de instruire lucratorii trebuie sa primeasca toate informatiile necesare privind riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general, cat si la nivelul fiecarui post de lucru si/sau fiecarei functii si mai ales in situatii de munca cu pericol grav si iminent de accidentare.
La randul lor, lucratorii trebuie sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora si sa comunice imediat, dvs. si/sau lucratorilor desemnati, orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie.