Sanctiuni penale pentru nerespectarea atributiilor in situatii de urgenta

14 Aprilie 2014
14 Aprilie 2014
situatii de urgentaneintervenire in situatii de urgentaevenimente ssmprotectie civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Persoanele care detin atributii de interventie in situatii de urgenta si nu iau masurile necesare in caz de dezastru natural, cutremur, dezastru de mediu, incendii, ar putea fi subiectii sanctiunilor penale de pana la 2 ani de inchisoare, conform unui proiect de lege initiat de 73 de parlamentari.

In prezent, pentru persoanele care nu isi indeplinesc atributiile in situatii de urgenta se aplica doar amenzi contraventionale.

Proiectul prevede instituirea infractiunii cu pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda de  la 10.000 lei la 100.000 lei pentru netransmiterea mesajelor de avertizare a populatiei despre declararea starii de alerta in cazul situatiilor de urgenta, neconstituirea rezervelor tehnice si materiale necesare pentru aceste situatii si neindeplinirea functiilor de sprijin stabilite pe timpul situatiei de urgenta.

Se instituie pedeapsa penala si amenda si pentru: neasigurarea instiintarii, avertizarii, alarmarii sau evacuarii populatiei in situatii de protectie civila si transmiterea neautorizata de mesaje de protectiei civila, neanuntarea despre evenimente periculoase produse sau privind masurile de protectie civila necesare.

Conform initiatorilor, "in general, comitelele pentru situatii de urgenta avand doar sanctiuni contraventionale, asteapta organele de control ale ISU sa aplice legea si nu-si asuma nicio responsabilitate, iar in situatia in care a apare un eveniment, acestia sunt luati prin surprindere fara echipamentele necesare interventiei".

De asemenea, in expunerea de motive se arata urmatoarele: "De fiecare data cand exista evenimente neplacute vedem la televizor cum cetateni din zonele afectate stau si privesc, contrar prevederilor legale unde se prevede obligatia de a intervene in salvarea de bunuri sau vieti omenesti, astepand interventia autoritatilor."

Mai mult, initiatorii arata in expunerea de motive ca persoanele ce detin atributii in organizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, cetatenii din aria evenimentului vor fi determinati sa intervina, "stiind ca risca sa fie sanctionati penal".

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]