Legislatia din domeniul securitatii si sanatatii in munca asigura protectia lucratorilor si solicita angajatorilor urmatoarele:
· Sa asigure tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor.
· Sa protejeze tinerii impotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca tinerii sunt inca in dezvoltare.
· Sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, pe baza evaluarii riscurilor existente pentru tineri si legate de munca acestora.
· Sa realizeze evaluarea riscurilor inainte ca tinerii sa inceapa munca si la orice modificare semnificativa a conditiilor de munca. Evaluarea riscurilor va viza, in principal, urmatoarele elemente
-echipamentul de munca si organizarea locului de munca si a postului de lucru;
- natura, nivelul si durata expunerii la agenti fizici, biologici si chimici;
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- organizarea, categoria si modul de utilizare a echipamentelor de munca, a agentilor fizici, biologici si chimici, a masinilor, aparatelor si dispozitivelor, precum si manipularea acestora;
- stabilirea procedeelor de munca si a desfasurarii muncii si interactiunea acestora, respectiv organizarea muncii;
- nivelul pregatirii profesionale si al instruirii acordate tinerilor.
· Sa asigure evaluarea si supravegherea sanatatii tinerilor, la intervale regulate, in mod gratuit si adecvat, in cazul in care evaluarea riscurilor demonstreaza existenta unui risc pentru securitatea, sanatatea fizica sau mentala ori dezvoltarea lor.
· Sa apeleze la serviciile de prevenire si protectie, in vederea planificarii, aplicarii si controlului conditiilor de securitate si de sanatate aplicabile in munca tinerilor, conform prevederilor legale in vigoare.
· Sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
· Sa informeze, in scris, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor angajati in conditiile legii asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
ATENTIE
Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
· depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
· implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
· implica o expunere nociva la radiatii;
· prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
· pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
SANCTIUNE
Nerespectarea obligatiei de a amenaja locurile de munca tinand seama de prezenta tinerilor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
sursa: PortalSSM.ro