Legea nr. 172/2016 modifica (din nou) Legea Pensiilor

legea pensiilorlegea nr. 172/2016modificari legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 22 august:

Lege pentru rezolvarea inechitatilor legate de pensiile minerilor

Ministrul Muncii a declarat ca minerii care au iesit la pensie inainte de 2011 primesc sume de bani diferite fata de cei care s-au pensionat dupa acea data. Acest fapt creeaza un dezechilibru in randul pensionarilor, iar acesta trebuie reglat.

Ministrul Muncii a mai adaugat, dupa o intalnire de lucru cu liderii Confederatiei Sindicale Nationale Meridia, ca va fi promovata o noua lege, de catre Guvern:  
 
"Sunt multe nemultumiri si au dreptate, in sensul ca unii care au iesit la pensie inainte de 2011 fata de cei care au iesit dupa 2011 au pensii diferite.(...) S-a incercat de-a lungul anilor in Parlament sa se corecteze aceste inechitati si din pacate unele asa-zise corecturi au generat inechitati si mai mari. Totul se poate regla numai printr-o lege noua. Ne gandim la o legislatie pe pensii care sa corecteze inechitatile", a explicat ministrul..citeste mai multe aici >>>



Legea pensiilor speciale se modifica. De la 15 septembrie pensiile nu se mai actualizeaza in functie de salarii
 
 
Modificarea Legii Pensiilor se refera la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, politisti si servicii secrete. 
 
Propriu-zis, ordonanta ar viza modificarea modului de actualizare a pensiilor si ar intra in vigoare de la 15 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Muncii...citeste mai multe aici >>>
 
In Monitorul Oficial nr. 808 a fost publicata Legea nr. 172/2016 pentru completarea articolului 158din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in data de 13 octombrie, anul 2016.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat cea de-a treia modificare din 2016 a legii pensiilor.

Asadar, Legea Pensiilor a fost modificata din nou in octombrie 2016, prin completarea art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.  Astfel a devenit Legea nr. 172/2016.

Legea nr. 172/2016 urmeaza sa-si produca efectele la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Concret, au fost introduse clarificari pentru cei care au lucrat in fostele grupe I si II de munca, inainte de 1 aprilie 2011.

Atentie! Dovada vechimii in cele doua grupe de munca se va face cu carnetul de munca sau cu adeverinte.

"Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca. In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhive", se arata in actul normativ.

Aceste clarificari vin in contextul in care persoanele care au lucrat in grupele I si II se pot pensiona mai devreme.

"Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare (...)", prevede Legea nr. 172/2016.




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilorlegea nr. 172/2016modificari legea pensiilor

Data aparitiei: 22 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea nr. 172/2016 modifica (din nou) Legea Pensiilor Nota: 4 din 5 - 111 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]