UPDATE 22 august: Lege pentru rezolvarea inechitatilor legate de pensiile minerilor Ministrul Muncii a declarat ca minerii care au iesit la pensie inainte de 2011 primesc sume de bani diferite fata de cei care s-au pensionat dupa acea data. Acest fapt creeaza un dezechilibru in randul pensionarilor, iar acesta trebuie reglat.
Ministrul Muncii a mai adaugat, dupa o intalnire de lucru cu liderii Confederatiei Sindicale Nationale Meridia, ca va fi promovata o noua lege, de catre Guvern:
"Sunt multe nemultumiri si au dreptate, in sensul ca unii care au iesit la pensie inainte de 2011 fata de cei care au iesit dupa 2011 au pensii diferite.(...) S-a incercat de-a lungul anilor in Parlament sa se corecteze aceste inechitati si din pacate unele asa-zise corecturi au generat inechitati si mai mari. Totul se poate regla numai printr-o lege noua. Ne gandim la o legislatie pe pensii care sa corecteze inechitatile", a explicat ministrul..
citeste mai multe aici >>>
Legea pensiilor speciale se modifica. De la 15 septembrie pensiile nu se mai actualizeaza in functie de salarii
Modificarea Legii Pensiilor se refera la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, politisti si servicii secrete.
Propriu-zis, ordonanta ar viza modificarea modului de actualizare a pensiilor si ar intra in vigoare de la 15 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Muncii...
citeste mai multe aici >>> In Monitorul Oficial nr. 808 a fost publicata Legea nr. 172/2016 pentru completarea articolului 158din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in data de 13 octombrie, anul 2016.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat cea de-a treia modificare din 2016 a legii pensiilor.
Asadar, Legea Pensiilor a fost modificata din nou in octombrie 2016, prin completarea art. 158 din
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel a devenit Legea nr. 172/2016.
Legea nr. 172/2016 urmeaza sa-si produca efectele la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Concret, au fost introduse clarificari pentru cei care au lucrat in fostele grupe I si II de munca, inainte de 1 aprilie 2011.
Atentie! Dovada vechimii in cele doua grupe de munca se va face cu carnetul de munca sau cu adeverinte.
"Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca. In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhive", se arata in actul normativ.
Aceste clarificari vin in contextul in care persoanele care au lucrat in grupele I si II se pot pensiona mai devreme.
"Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare (...)", prevede Legea nr. 172/2016.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<