Concediul medical si stagiul minim de cotizare. Ce modificari a adus OUG 99/2017

concediu medical stagiu minim de cotizare 2018oug 99/2017stagiu cotizare concediu medical 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a reaminti ca, potrivit art. 16 alin. (1) din OUG 158/2005, asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Recent, a intrat in vigoare OUG 99/2017, care modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.


Ce trebuie sa stie angajatorii despre concediul medical? care este stagiul minim de cotizare, in momentul de fata?

Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "OUG 99/2017 a modificat vechile prevederi privind stagiul minim pt concediile medicale. Daca in actul vechi normativ erau precizate 22 zile realizate in ultuimile 12 luni anteriore evenimentului, acum legea spune 6 luni realizate. Ce inseamna 6 luni realizate? se considera luna realizata si luna in care exista cateva zile lucrate? exemplu practic: luna iunie = 11 zile lucrate; lunile iulie+august+sept+oct= luni pline; luna noiembrie = 3 zile lucrate, luna decembrie 2017= 0 zile lucrtate. Salariatul se afla in concediu fara plata la cererea lui din 06.11.2017-30.04.2018. pe 2 ianuarie 2018 se emite concediu medical : primul pentru zilele 1 si 2 ianuarie( nelucratoare) cu cod de urgenta medico-chirurg si al doilea 2-21.01.2018 cu cod 1. Intruneste salariatul stagiul minim de cotizare pentru primirea concediului medical? Nu sunt 6 luni lucrate complet."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Concediul fara plata se intrerupe daca salariatii beneficiaza de concediu medical. Insa, pentru a beneficia de concediu medical, salariatii trebuie sa indeplineasca conditia stagiului minim de cotizare.

Conform art. 7 din OUG 158/2005 astfel cum a fost modificat prin OUG  nr. 99 din 14 decembrie 2017, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

ATENTIE! Aceasta modificare a intrat in vigoare incepand cu data de 19 decembrie 2017.

Asadar, in aceasta situatie, trebuie sa verificati daca salariatul in perioada ianuarie – decembrie 2017 are 6 luni de stagiu de cotizare. In contextul in care NU are aceste 6 luni de stagiu de cotizare, salariatul nu poate beneficia de concediu medical.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical stagiu minim de cotizare 2018oug 99/2017stagiu cotizare concediu medical 2018

Data aparitiei: 15 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul medical si stagiul minim de cotizare. Ce modificari a adus OUG 99/2017 Nota: 3.58 din 5 - 36 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]