In Europa, milioane de lucratori vin in contact cu agenti biologici si chimici care ii pot vatama.
Conform unor cercetari recente, 19% din lucratorii din UE sunt expusi vaporilor toxici un sfert sau mai mult din timpul lor de lucru, in timp ce 15% din lucratori trebuie sa manipuleze substante periculoase in cadrul activitatii lor profesionale zilnice.
Daca riscurile folosirii substantelor periculoase nu sunt gestionate in mod corect, sanatatea lucratorilor poate fi afectata intr-o varietate de moduri, efectele pornind de la iritatii usoare ale ochilor si pielii, pana la astm, probleme legate de reproducere si malformatii congenitale, precum si cancer. Acestea se pot intampla printr-o singura expunere scurta sau prin expuneri multiple si acumulare pe termen lung a substantelor in organism.
Conform legii, angajatorii din UE au obligatia sa isi protejeze lucratorii impotriva substantelor periculoase daunatoare de la locul de munca. Angajatorii trebuie sa realizeze evaluari ale riscurilor si sa actioneze in baza acestora. Legislatia prevede de asemenea identificarea si etichetarea a mii de substante diferite care sunt inregistrate pe piata UE.
Reducerea riscurilor asociate lucrului cu substante periculoase nu reprezinta numai o datorie morala, ci si un imperativ legal - exista si un puternic argument economic pentru aceasta.
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Organizatiile, la fel ca si lucratorii, pot fi afectate atunci cand se intampla ceva rau- de la pierderea productivitatii si cresterea responsabilitatii, pana la trimiterea in judecata si cereri de despagubiri.
Din fericire, exista o gama ampla de orientari disponibile pentru angajatori si lucratori in legatura cu substantele periculoase. Dar in Europa exista multe exemple de bune practici din care se poate invata.
Prin luarea de masuri corespunzatoare, lucratorii pot fi protejati atunci cand folosesc substante periculoase.
De asemenea, angajatorii au obligatia de a oferi lucratorilor informatii privind riscurile pe care le reprezinta substantele periculoase si instruire cu privire la modul de utilizare a acestora in conditii de siguranta.
Regulamentele se aplica atat produselor comercializate, cat si deseurilor si produselor secundare care rezulta din procesele de productie