Sanatate in munca: Substante periculoase

Protectia munciisubstante periculoaseobligatia angajatorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Substante periculoase - insemnand orice substanta lichida, gazoasa sau solida care reprezinta un risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor - pot fi identificate in aproape toate locurile de munca.

In Europa, milioane de lucratori vin in contact cu agenti biologici si chimici care ii pot vatama.

Conform unor cercetari recente, 19% din lucratorii din UE sunt expusi vaporilor toxici un sfert sau mai mult din timpul lor de lucru, in timp ce 15% din lucratori trebuie sa manipuleze substante periculoase in cadrul activitatii lor profesionale zilnice.

Daca riscurile folosirii substantelor periculoase nu sunt gestionate in mod corect, sanatatea lucratorilor poate fi afectata intr-o varietate de moduri, efectele pornind de la iritatii usoare ale ochilor si pielii, pana la astm, probleme legate de reproducere si malformatii congenitale, precum si cancer. Acestea se pot intampla printr-o singura expunere scurta sau prin expuneri multiple si acumulare pe termen lung a substantelor in organism.

Conform legii, angajatorii din UE au obligatia sa isi protejeze lucratorii impotriva substantelor periculoase daunatoare de la locul de munca. Angajatorii trebuie sa realizeze evaluari ale riscurilor si sa actioneze in baza acestora. Legislatia prevede de asemenea identificarea si etichetarea a mii de substante diferite care sunt inregistrate pe piata UE.

Reducerea riscurilor asociate lucrului cu substante periculoase nu reprezinta numai o datorie morala, ci si un imperativ legal - exista si un puternic argument economic pentru aceasta.

Organizatiile, la fel ca si lucratorii, pot fi afectate atunci cand se intampla ceva rau- de la pierderea productivitatii si cresterea responsabilitatii, pana la trimiterea in judecata si cereri de despagubiri.

Din fericire, exista o gama ampla de orientari disponibile pentru angajatori si lucratori in legatura cu substantele periculoase. Dar in Europa exista multe exemple de bune practici din care se poate invata.

Prin luarea de masuri corespunzatoare, lucratorii pot fi protejati atunci cand folosesc substante periculoase.

De asemenea, angajatorii au obligatia de a oferi lucratorilor informatii privind riscurile pe care le reprezinta substantele periculoase si instruire cu privire la modul de utilizare a acestora in conditii de siguranta.

Regulamentele se aplica atat produselor comercializate, cat si deseurilor si produselor secundare care rezulta din procesele de productie

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Protectia munciisubstante periculoaseobligatia angajatorilor

Data aparitiei: 26 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatate in munca: Substante periculoase Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]