Protectia muncii. Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale in semnalizarea de securitate si de sanatate la locul de munca
Intrebare: Pentru protectia muncii,care sunt cerintele minime pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale in semnalizarea la locul de munca?
Raspuns: Atunci cand nu puteti asigura evitarea sau reducerea suficienta a riscurilor prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masuri, metode ori procedee de organizare a muncii, aveti obligatia legala de a realiza semnalizarea de securitate si de sanatate la locul de munca.
Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor acustice
DEFINITIE
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Semnalul luminos este semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel incat sa se creeze o suprafata luminoasa.
* Lumina emisa de un semnal trebuie sa produca un contrast luminos adecvat mediului, in functie de conditiile de utilizare prevazute, fara sa antreneze fenomenul de orbire, prin intensitate prea puternica, sau vizibilitate redusa, ca urmare a iluminarii insuficiente.
* Suprafata luminoasa care emite un semnal poate avea o culoare uniforma sau poate contine o pictograma pe un fond determinat.
Cand sunt folosite culorile uniforme, acestea trebuie sa respecte urmatorul cod de culori:
- rosu pentru semnalele de interdictie, in caz de pericol-alarma si pentru materialele si echipamentele de prevenire si stingere a incendiilor;
- galben sau galben-oranj pentru semnalele de avertizare;
- albastru pentru semnalele de obligatie;
- verde pentru semnalele de salvare sau prim ajutor si pentru situatiile de securitate.
Atunci cand semnalul luminos contine o pictograma, aceasta trebuie sa fie cat mai simpla posibil si trebuie evitate detaliile inutile.
* Daca un dispozitiv poate emite atat un semnal luminos continuu, cat si unul intermitent, semnalul intermitent va fi utilizat pentru a indica, in raport cu semnalul continuu, un nivel mai ridicat de pericol sau o urgenta mai mare de interventie ori de actiune solicitata sau impusa.
Durata fiecarui impuls luminos si frecventa impulsurilor unui semnal luminos intermitent trebuie stabilite astfel incat:
- sa asigure o buna perceptie a mesajului;
- sa evite orice confuzie atat intre diferitele semnale luminoase, cat si cu un semnal luminos continuu.
* Daca un semnal luminos intermitent este utilizat in locul unui semnal acustic sau in completarea acestuia, codul semnalului luminos trebuie sa fie identic.
* Un dispozitiv care emite un semnal luminos utilizabil in caz de pericol grav trebuie sa fie supravegheat in mod special sau sa fie prevazut cu un bec de rezerva.
Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor vizuale
DEFINITIE
Semnalul acustic este semnalul sonor codificat, emis si difuzat de un dispozitiv realizat in acest scop, fara folosirea vocii umane sau artificiale.
* Un semnal acustic trebuie sa aiba un nivel sonor considerabil mai inalt fata de zgomotul ambiant, astfel incat sa poata fi auzit, fara sa fie excesiv sau suparator.
* Semnalul acustic trebuie sa poata fi recunoscut usor, in special dupa durata impulsurilor, distanta dintre impulsuri sau grupuri de impulsuri, si sa poata fi diferentiat usor de orice alt semnal acustic si de zgomotele ambientale.
* Daca un dispozitiv poate emite un semnal acustic atat cu frecventa variabila, cat si cu
frecventa constanta, frecventa variabila va fi utilizata pentru a indica, in raport cu frecventa constanta, un nivel mai ridicat de pericol, o urgenta crescuta de interventie sau o actiune impusa/solicitata.
* Sunetul semnalului de evacuare trebuie sa fie continuu.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei nerespectarea reglementarilor de protectia muncii privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, conform art. 39 alin. (9) lit. k) din Legea nr. 319/2006.