Un raport OECD denumit "International Migration Outlook 2013" plaseaza Romania si Polonia pe locurile 2 si 3, dupa China, in functie de numarul de imigranti aflati in tarile dezvoltate. India, care urma imediat Chinei, a fost detronata in acest an de statele din Estul Europei.
Potrivit datelor OECD, numarul romanilor care munceau in afara tarii in 2011 era estimat la 3,5 milioane cetateni. In acelasi an, cifrele statistice din Polonia indicau un procentaj de 5,2% din populatie aflandu-se in afara tarii, adica peste 2,06 mil. polonezi.
Emigrarea din tarile cele mai afecate de criza, in special cele din Sudul Europei, a crescut cu 45% in intervalul 2009 - 2011. Numarul grecilor si spaniolilor care au migrat in alte tari europene s-a dublat fata de anul 2007 (pana la 39.000, respectiv 72.000).
Tara care a atas cei mai multi imigranti din Sudul Europei, inclusiv portughezi, este Germania. Destinatiile predilecte ale cetatenilor in cautare de azil sunt Statele Unite, Franta si Germania, in timp ce Italia a urcat pe locul patru, din cauza impactului pe care l-au avut miscarile politice din "Primavara Araba".
Emigrantii si-au gasit tot mai greu un loc de munca in ultimii ani, se arata in raport, rata somajului in randul imigrantilor crescand cu 5% in intervalul 2008-2012, iar unul din doi someri imigrantii fiind afectat de somajul pe termen lung.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Cu toate acestea, o alta concluzie a raportului este aceea ca imigrantii sunt contributori neti la economiile dezvoltate si nu constituie o gaura in bugetele ale statelor-gazda, reliefand faptul ca se supraestimeaza costurile imigratiei.
Sursa: costelgilca.ro