Ghidul lucratorului roman in CIPRU: Cine poate munci in Cipru si care sunt regulile pentru angajare legala?

angajare in ciprulucru in ciprucum ma angajez in ciprumunca in cipru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Cipru reprezinta una dintre locatiile de vis pentru numerosi romani aflati in cautarea unui loc de munca. In randurile urmatoare va prezentam documentul oficial realizat de Asistenta-Contribuabili.ro, in cadrul caruia se delimiteaza regulile pentru angajare si lucru in conditii de legalitate in Cipru:

Cine poate munci?

incepand cu 1 mai 2004, cetatenii statelor membre Uniunii Europene (inclusiv tarile Spatiului Economic European sl Elvetia) pot lucra in Cipru fara restrictii.
Totusi acestia vor trebui sa se inregistreze daca intentioneaza sa stea mai mult de 3 luni si sa se angajeze in Cipru. Trebuie sa aplice pentru un certificat de inregistrare la Departamentul de inregistrare Civila si Migratie, de indata ce s-au angajat si in orice caz in primele 4 luni de la intrarea in Cipru.
Cetatenii Uniunii Europene care lucreaza in Cipru au aceleasi drepturi ca cetatenii ciprioti in ceea ce priveste remuneratia, conditiile de munca, accesul la achizitionarea de case, pregatirea profesionala, asigurarea sociala si apartenenta la uniuni. Membrii familiei si rudele care sunt dependenti de ei precum copiii, au aceleas drepturi.

Lucrul in Cipru

Odata ajuns in Cipru, daca doriti sa ramaneti si sa va angajati trebuie sa:


a) Aplicati pentru un certificat de inregistrare pentru straini la biroul local de emigrare al politiei (care se emite pe loc pentru motive de monitorizare) si in acelasi timp sa aplicati pentru un certificat de inregistrare. Aceasta cerere trebuie depusa inainte sa se implineasca perioada de 4 luni (asa cum s-a mentionat anterior) la biroul local de emigrare al politiei (se va aplica o amenda in caz de neconformare). Pentru a aplica pentru certificatul de inregistrare, cetateanul Uniunii Europene trebuie sa se prezinte personal la Departamentul de inregistrare Civila si Emigrare (acest serviciu este oferit pentru moment la biroul local de emigrare al politiei pentru toate regiunile, mai putin pentru Nicosia unde exista un birou local de emigrare) si trebuie depuse urmatoarele:

    Un formular standard completat (care se poate obtine de la Departamentul de inregistrare Civila si Emigrare sau de la biroul local de emigrare al politiei) in functie de categoria de permis de rezidenta pentru care se aplica (angajare, liber profesionist)
    Pasaport valabil sau carte de identitate
    2 fotografii
    0 taxa de 8,54 euro

b) Odata obtinuta angajarea in Cipru, trebuie sa aplicati pentru un numar de asigurare sociala.

Certificatul de inregistrare este eliberat in termen de 6 luni de la data aplicarii.

Serviciul de Angajare Public

Oricine poate vizita Biroul Local de Forta de Munca pentru a se inregistra si pentru a primi informatii, indrumare si asistenta pentru plasarea in munca.
O persoana care cauta un loc de munca si care se inregistreaza la Biroul Local de Forta de Munca pentru prima oara trebuie sa prezinte un pasaport valid sau carte de identitate, plus copii ale diplomelor academice precum si traducerea in limba greaca sau engleza.

Agentiile de recrutare private (in special din cadrul firmelor de consultanta) reprezinta o sursa importanta pentru joburi manageriale si specializate. De asemenea, in ultimii ani, un numar considerabil de agentii de recrutare private sunt specializate in recrutarea de personal calificat si semi-calificat din strainatate.
Mai multe informatii pot fi solicitate de la Asociatia de Management pentru Resurse Umane Cipru, (www.cyhrma.org) si de la Camera de Industrie si Comert Cipru (www.ccci.org.cy).
Unele agentii de recrutare private au baze de date pentru CV-uri online.

Va rugam sa tineti seama de faptul ca, in baza legislatiei care reglementeaza operatiunile si inregistrarea acestor agentii, serviciile oferite celor care au nevoie de serviciu sunt gratuite. Plangeri referitoare la comportamentul necorespunzator pot fi depuse la Directorul Departamentului de Munca.

Ghidul complet poate fi gasit AICI.

sursa: Asistenta-Contribuabili.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajare in ciprulucru in ciprucum ma angajez in ciprumunca in cipru

Data aparitiei: 08 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ghidul lucratorului roman in CIPRU: Cine poate munci in Cipru si care sunt regulile pentru angajare legala? Nota: 3.5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]