Mediul de munca este una dintre cele patru componente ale sistemului de munca. El include, pe de o parte, mediul fizic ambiant - conditii de microclimat, iluminat, zgomot, vibratii, radiatii, umiditate, presiune atmosferica, noxe chimice etc. - si, pe de alta parte, mediul social - relatii interpersonale, factori organizationali si de conducere, tipuri de comportament etc. Radiatiile optice artificiale sunt un factor de risc propriu mediului fizic de munca.
Cadrul legal
Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale au fost stabilite prin Ordinul nr. 706/2006 emis de ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei si publicat in M.Of. nr. 915 din 10.11.2006.
---
Definitie
Radiatiile optice reprezinta orice radiatii electromagnetice cu lungimea de unda cuprinsa intre 100 nm si 1 mm.
---
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, fizici sau biologici, precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (9) lit. b) din Legea nr. 319/2006.
---
Info
Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti in medicina a muncii, iar autoritatea competenta in domeniul medicinii muncii si al supravegherii starii de sanatate a lucratorilor este Ministerul Sanatatii Publice.