Solutia consultantului:
Din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii, conform pct. 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.
Art. 296 indice 15 lit. p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.
Astfel, cu privire la contributia la fondurile de pensii facultative suportata de angajator se disting urmatoarele:
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
- intre 0 - 400 euro anual pe fiecare participant - nu reprezinta venit de natura salariala si nu se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.
- sumele ce depasesc limita de 400 de euro reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.
Astfel, atat deducerea la calculul impozitului pe venit cat si suma suportata de angajator care nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale sunt limitate la 400 de euro conform Codului fiscal.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea 571/2003
privind Codul Fiscal cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Pct. 35 indice 1 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.
Astfel, daca cuantumul contributiei suportate de angajator este sub 400 de euro pe an, aceste sume:
- sunt deductibile la calculul profitului impozabil;
- nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit;
- nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.