Aceste prevederi sunt incluse in cadrul unui proiect de act normativ care a fost depus recent la Senat, pentru a fi dezbatut.
Concret, acest proiect are in vedere ca angajatorii sa recupereze banii pe care ii pot pierde atunci cand salariatii nu vin la munca in zilele nelucratoare.
Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr. 227/2015 - Codul fiscal a fost inregistrata in data de 27.02.2018 la Senat pentru dezbatere, informeaza Avocatnet.
ATENTIE!
Daca aceasta propunere legislativa va trece de Camera Deputatilor si va primi aviz favorabil, fiind apoi promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, va incepe sa produca efecte la nivel de tara. Momentan, NU este in vigoare.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, angajatorii ar putea sa deduca cheltuielile salariale din acele zile de sarbatoare legala, iar daca masura va trece, se va aplica din ianuarie 2019:
„Valoarea reprezentand cheltuielile salariale, platite in contul zilelor declarate prin lege ca zile libere, de sarbatoare legala, se stabileste de catre angajator/platitor si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Platitorul de salarii si de venituri asimilate salariilor are dreptul de a deduce cheltuielile salariale ocazionate de plata zilelor declarate prin lege sarbatori legale incepand cu salariile aferente lunii ianuarie a anului 2019”, conform proiectului de act normativ, pe care il poti gasi aici.
Valoarea acestor deduceri nu va putea sa treaca de nivelul cheltuielilor medii lunare pentru fiecare salariat, considerand luna pentru care se face deducerea respectiva.
Deducerea cheltuielilor salariale este valabila si pentru angajatorii care cheama la munca angajatii in timpul zilelor nelucratoare, dar doar in situatia in care acestia acorda sporul salarial prevazut de Codul Muncii. Practic, in acest caz, deducerea se acorda in limita sporului salarial:
"...beneficiaza si platitorii de salarii care, pentru ziua de sarbatoare legala acorda sporul salarial de 100% prevazut de art.142 din Codul Muncii, insa numai in limita sporului salarial. Verificarea modului de deducere a cheltuielilor se realizeaza de catre organele fiscale competente, potrivit Legii nr 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare", se mai arata in expunerea de motive depusa la Senat.
Vinerea Mare devine sarbatoare legala, adica zi nelucratoare pentru angajatii romani
Vinerea Mare va deveni zi libera, conform votului favorabil al Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, care a adoptat proiectul cu 233 de voturi "pentru", 7 "contra" si 19 abtineri, in cursul zilei de 28.02.2018.
Astfel, romanii vor avea parte de o noua zi nelucratoare, odata ce legea va fi promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial...zilele libere in 2018 le poti gasi si aici >>>