Ieri, starnita de o discutie la o cafea, am stat si am analizat piata muncii de pe plaiurile mioritice. Surprinzator, dupa o portie zdravana de ras si accente de ingrijorare reala, concluzia a fost una optimista.
Totul a pornit de la o discutie cu o buna prietena care imi explica zambind cum a tinut recent cateva interviuri si s-a distrat copios atunci cand un "candidat" la postul de sofer a intrebat candid ce masini au, pentru ca el la 1.95 nu incape in niciun caz in Tico sau Matiz, apoi i-a explicat cum uraste traficul din Bucuresti pentru ca nu poate ajunge repede unde isi doreste si, la final, a intrebat daca nu au cumva si un post la birou pentru el. "Deocamdata, postul de sofer cu birou nu e liber", i-a explicat rabdatoare.
De aici, discutia a alunecat spre teme mai "aplicate". Si-a amintit cum o domnisoara care dorea sa fie 'asistent resurse umane' a fost extrem de convinsa ca REVISAL este o firma de organizat evenimente cu care colaborase recent o verisoara de-a ei si cum un june dornic de slujba a adresat catre final unica intrebare despre firma la care, probabil, s-a gandit tot interviul: "cate femei lucreaza la dumneavoastra?"
Evident, am ras, am glumit, insa totul pe un ton foarte amar. Miezul problemei era si continua sa fie faptul ca aproape oriunde cauti ai 80% sanse de a gasi persoane deloc sau slab calificate dornice de pozitii cat mai bine cotate. "Le luam si le scolim", este situatia la care aproape toate companiile s-au adaptat, vrand-nevrand. Din pacate, vorba bunicii despre 'calul care nu trage la deal n-o sa fuga prea mult nici la vale" este perfect valabila. Altfel spus, de unde nu e nici noi n-ar trebui sa cerem.
In aceasta situatie, ce facem? Ei bine, dezvoltam si invatam cu totii minunatul cuvant "multitasking". Nu-i mai spunem "angajatul bun la toate" ci "proactiv". Nu scriem negru pe alb in organigrama faptul ca are x+1 atributii, ci ca lucreaza la "mai multe proiecte". Una peste alta, folosim aceeasi resursa pentru a ne acoperi mai multe nevoi. Complet ineficient si clar defavorabil pentru companie. Altfel spus, alegem raul mic de langa noi, de frica celui mai mare care graviteaza fara sanse pe piata muncii.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Greu de spus daca si cand se va profesionaliza piata muncii de la noi, mai ales catre baza tanara a piramidei. Din cate se pare, din 2012 reapar scolile de meserii si vom avea mai putine diplome de licenta. Asta ar insemna ca din 2016-2018 am putea avea sanse sa chemam un instalator care sa nu fi facut dreptul la seral. Sper sa ne revedem sanatosi atunci.