Obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata revine PFA. Inscrierea se efectueaza pe baza declaratiei pe propria raspundere a PFA si a certificatului de casatorie.
Totodata incetarea activitatii sotiei/sotului se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe propria raspundere a PFA.
(Ghid complet pentru a intelege legislatia muncii pentru PFA)
Conform art. 211 din OUG 44/2008, sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin incheierea unui contract de asigurare de somaj in conditiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
La incheierea contractului de asigurare sotul/sotia PFA va trebui sa prezinte actul de identitate in original certificarea pentru conformitate a copiei facandu-se de catre reprezentantul casei de pensii.
(Ghid complet pentru a intelege legislatia muncii pentru PFA)
In contractul de asigurare, sotia/sotul PFA va stabili si venitul lunar asigurat la care urmeaza sa se aplice cota de contributie la sistemul asigurarilor sociale de stat de 31,3%. LA stabilirea venitului lunar asigurat sotia/sotul PFA va trebui sa respecte limita minima si cea maxima astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, conform acestui act normativ venitul lunar asigurat va fi stabilit nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
In anul 2014, potrivit art. 16 din Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.298 lei.
2.298 x 35% = 804 lei
2.298 x 5 = 11.490 lei
Asadar, venitul asigurat se poate situa intre 804 lei si 11.490 lei.
(Ghid complet pentru a intelege legislatia muncii pentru PFA)