"Un angajat are de platit o pensie alimentara in suma fixa in valoare de 2105 lei incepand cu luna ianuarie 2024. Am rugamintea sa ma ajutati cu modalitatea de calcul a sumei indexate trimestrial. De exemplu, in luna aprilie 2024 care ar fi trebuit sa fie suma fixa de plata in urma ajustarii la inflatie si modul de calcul al indexarii trimestriale?"
Raspunsul specialistilor:
In ceea ce priveste actualizarea la inflatie a sumei care face obiectul analizei, aceasta se realizeaza utilizand indicele de inflatie sau indicele preturilor de consum care este un indicator determinat de Institutul National de Statistica in conformitate cu Legea nr. 226/2009 organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania pe baza unor reguli stabilite la nivelul UE in concordanta cu normele europene care reglementeaza si functionarea EUROSTAT.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>
In conformitate cu informatiile furnizate de catre Institutul National de Statistica indicele anual al preturilor de consum masoara evolutia de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie in anul curent fata de anul precedent (sau alt an ales ca perioada de referinta).
Acest indice este determinat ca raport, exprimat procentual, intre indicele mediu al preturilor din anul curent si indicele mediu al anului precedent (sau alt an ales ca perioada de referinta) si se regaseste la adresa http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro#
Formulele de calcul pentru actualizarea unor valori utilizand Indicele Preturilor de Consum (exprimate procentual)
A. folosind indicele preturilor de consum:
A= (Suma initiala de actualizat x IPC)/100
sau
B. folosind rata inflatiei:
B= (Suma initiala de actualizat x Rata Inflatiei)/100 + Suma initiala de actualizat
Mentionam ca indiferent de metoda de calcul folosita, rezultatul actualizarii este acelasi deoarece Rata Inflatiei = IPC – 100. Astfel, rata anuala a inflatiei se calculeaza scazand 100 din indicele anual al preturilor de consum.
Pentru determinarea valorii indexate, se identifica IPC lunar la pagina http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro, selectand perioada curenta fata de perioada de referinta si se determina IPC de indexare, astfel:
IPC Ianuarie 2024/Decembrie 2023 = 101,10%
IPC Februarie 2024/Ianuarie 2024 = 100,81%
IPC Martie 2024/Februarie 2024 = 100,42%
IPC trimestrial de indexare = (100.42 x 100,81 x 101.10) : 10.000 = 102,35%
Sau se identifica direct IPC selectand perioada curenta fata de perioada de referinta, astfel:
IPC Martie 2024/Decembrie 2023 = 102,35%
Pensia de intretinere indexata = 2.105 lei x 102,35% = 2.154 lei
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<