Nenumarate articole din presa continua sa arate cu degetul inspre rivalitatea “binecunoscuta” dintre femei la birou sau la locul de munca, indiferent de domeniu. Presupuneri potrivit carora femeile nu se ajuta reciproc, se saboteaza si nu sunt sincere unele fata de altele continua sa isi faca loc printre paginile ziarelor. Mit sau adevar?
Intr-un articol pentru Harvard Business Review (HBR), autorii Andrea S. Kramer si Alton B. Harris scriu ca, in timp ce faceau cercetari pentru cartea lor “It’s Not You, It’s The Workplace”, au constatat ca nu exista dovezi clare care sa arate ca, intr-adevar, ar exista o astfel de rea-vointa din partea persoanelor de sex feminin sau, cel putin, nu cu precadere in ce le priveste. De ce este atunci acest mit inca atat de prezent?
Motivul, spun autorii, pentru care aceste relatii par mai dificile intre femei nu li se datoreaza, ci e reprezentat de discriminarea de gen la locul de munca. In companiile care functioneaza dupa norme masculine, valori si asteptari asemenea, se pot crea prejudecati de gen si de afinitate.
Afinitatea de gen reprezinta, spun autorii in articolul pentru HBR, este preferinta instinctuala pe care oamenii o au ppentru a se asocia si a oferi sprijin celor cu care li se pare ca se aseamana. Astfel, la locul de munca, managerii de sex masculin ofera sanse de promovare sau functii mai inalte femeilor abia dupa ce au acordat astfel de sanse barbatilor care le sunt mai cunoscuti sau apropiati.
Prejudecata privind genul consta in presupunerea eronata ca barbatii sunt superiori femeilor cand vine vorba de leadership, sarcini sub presiune si negocieri dificile. Din acest motiv, femeile sunt adesea considerate ca fiind mai putin competente, mai putin ambitioase si mai putin competitive decat barbatii.

Consilier Codul Muncii - Varianta Stick

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
