Discriminare la locul de munca. Spete utile oricarui angajator

discriminare la locul de muncahartuire la locul de muncahartuire morala la locul de munca
Discriminare la locul de munca. Spete utile oricarui angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit prevederilor art. 2 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata.
 
De asemenea, legea se refera si la orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
 
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura! Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, DETALII AICI >>>
 
Pentru a va lamuri cu privire la prevederile acestei legi, am ales doua spete realizate de catre expertii de la PortalCodulMuncii in 2023.
 

Discriminare la locul de munca - fapte in cazierul judiciar

 
"Se poate incadra ca discriminare oprirea procesului de angajare al unui candidat care are inscrise in cazierul judiciar anumite fapte? Mentionam ca angajarea se face pentru cod COR 422502 iar in Regulamentul Intern al companiei si in contaractul de colaborare cu clientul pentru care se ofera servicii de outsorcing se mentioneaza specific un numar limitat de fapte incompatibile cu viziunea si misiunea companiei si a pozitiei."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform prevederilor art. 2 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
 
Intre criteriile de discriminare enumerate expres in articolul mentionat nu se numara si cel referitor la existenta unor fapte inscrise in cazierul judiciar si astfel, in opinia noastra, de principiu, faptul ca o persoana nu este recrutata pe motiv ca are anumite fapte inscrise in cazier nu constituie tratament discriminatoriu.
Totusi insa, articolul mentionat se refera si la ”orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice”.
 
LUCRAREA “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, detalii AICI >>>
 
In aceste conditii, apreciem ca angajatorul poate stabili conditii legate de lipsa inscrierii in cazierul judiciar al candidatilor/salariatilor, a unor categorii de fapte penale, dar care au legatura cu activitatea specifica postului pentru care se recruteaza personal sau cu valorile si principiile promovate si aplicate de angajator.
 
Din cele mentionate in intrebare, intelegem ca exista deja stabilit un regim al faptelor penale incompatibile cu calitatea de salariat al respectivei societati.
Din punctul nostru de vedere, pentru a reduce riscul unei interpretari de comportament discriminatoriu al angajatorului, este necesar ca acest regim al faptelor penale incompatibile cu calitatea de salariat sa fie cunoscut, inca de la inceputul procesului de recrutare, de toti posibilii candidati, adica sa se regaseasca chiar in anuntul de recrutare publicat.
 
Astfel, pentru fiecare post pentru care se solicita si cazier judiciar, sa se mentioneze ce tipuri de fapte penale sunt incompatibile cu respectivul post sau cu entitatea angajatoare similar cum se procedeaza in cazul institutiilor publice pentru care, prin legislatia specifica privind recrutarea personalului, sunt mentionate si deci facute publice categoriile de fapte penale incompatibile cu calitatea de salariat la o institutie bugetara.
 
In cazul entitatilor din mediul privat, unde procesul de recrutare nu este unul reglementat, toate conditiile stabilite de angajator trebuie facute publice prin anuntul de recrutare publicat astfel incat acestea sa fie cunoscute de toti posibilii candidati.
 
Un raspuns oferit de catre specialisti in august 2023, in cadrul PortalCodulMuncii >>>
 
 

Acordarea drepturilor in mod diferentiat. Poate fi o discriminare?

 
 
"Avand in vedere decizia interna a unei companii, de a acorda beneficii in natura in mod diferentiat unor categorii de salariati, in ce masura dpdv al respectarii egalitatii de sanse si al discriminarii la locul de munca, se pot acorda si pot fi tratati disctinct anumiti salariati? Exemplu: Categoria de salariati aflati in pozitii de conducere primesc asigurare de sanatate privata, iar ceilalti salariati din pozitii executive nu primesc."
 
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura! Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, DETALII AICI >>>
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 5 din Codul muncii:
 
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.
 
(3) Constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim, si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.
(5) Hartuirea consta in orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
(6) Discriminarea prin asociere consta din orice act sau fapta de discriminare savarsit(a) impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor prevazute la alin. (2), este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane.
(7) Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau sesizare a organelor competente, respectiv la o actiune in justitie cu privire la incalcarea drepturilor legale sau a principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.
(8) Orice comportament care consta in a dispune, scris sau verbal, unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare, care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2), impotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare.
(9) Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restrictia sau preferinta in privinta unui anumit loc de munca in cazul in care, prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respectiva este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinante, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale.
(10) Orice tratament nefavorabil salariatilor si reprezentantilor salariatilor aplicat ca urmare a solicitarii sau exercitarii unuia dintre drepturile prevazute la art. 39 alin. (1) este interzis.
 
Astfel, excluderea de la acordarea asigurarii de sanatate nu trebuie sa se bazeze pe unul dintre criteriile mai sus mentionate la alin. (2). In plus trebuie sa existe criterii obiective pentru acordarea drepturilor doar unora dintre salariati. Responsabilitatile postului apreciez ca pot constitui un motiv obiectiv astfel incat sa se acorde drepturi celor cu functii de conducere care nu sunt acordate si celor cu functii de executie.
 
Un raspuns oferit de catre specialisti in octombrie 2023, in cadrul PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
discriminare la locul de muncahartuire la locul de muncahartuire morala la locul de munca

Data aparitiei: 06 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Discriminare la locul de munca. Spete utile oricarui angajator Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]