Noile masuri de protectie sociala, aprobate de Guvern

Isabela Alexe
Isabela Alexe
04 Mai 2020
04 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
izolare la domiciliuindemnizatia de acomodaredizabilitatiindemnizatia ingrijire copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat in sedinta de joi o Ordonanta de urgenta prin care a stabilit masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
 
Noile masuri vizeaza trei categorii de persoane:
 
- beneficiarii concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani;
 
- persoanele care au adoptat un copil si beneficiaza de concediul si indemnizatia de acomodare prevazuta de Legea nr.273/2004 privind procedura adoptiei;
 
- personalul din centrele sociale rezidentiale aflat in izolare preventiva la domiciliu.
 
Pentru persoanele beneficiare ale concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani, la data instituirii starii de urgenta, Guvernul a stabilit ca aceste drepturi se vor asigura pe toata durata instituirii starii de urgenta si in situatia in care copilul a implinit varsta de 7 ani sau daca urmeaza sa implineasca aceasta varsta in aceasta perioada.
 
Persoanele care, la data instituirii starii de urgenta, erau in concediu de acomodare si primeau indemnizatia de acomodare prevazute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, vor continua sa beneficieze de aceste drepturi pe toata durata instituirii starii de urgenta, chiar daca in aceast timp s-a finalizat perioada maxima de concediu prevazuta de lege.
 
Executivul a mai stabilit ca personalul angajat al centrelor sociale rezidentiale care stau 14 zile in izolare preventiva la locul de munca, iar apoi sunt obligate sa stea in izolare preventiva la domiciliu alte 14 zile, beneficiaza de mentinerea drepturilor salariale avute in luna anterioara decretarii starii de urgenta, intrucat au efectuat numarul total de ore aferent unei luni in cele 14 zile de izolare la locul de munca. Mentionam ca este vorba de angajatii centrelor de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, ai centrelor de ingrijire copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]