In Romania si Bulgaria nu sunt suficiente oportunitati de joburi, conform ultimelor cercetari in domeniu. Concret, rata locurilor de munca vacante in trimestrul patru al anului trecut a fost de 3,1% in zona euro si de 2,8% in Uniunea Europeana, cele mai mici valori ale acestui indicator inregistrandu-se in Bulgaria si Romania (ambele cu 0,8%), conform informatiilor oferite de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante in trimestrul patru al anului trecut au fost Austria (4,6%), Belgia si Tarile de Jos (ambele cu 4,5%), observa
Agerpres.
Comparativ cu situatia din trimestrul patru din 2021, rata locurilor de munca vacante a crescut in 12 state membre, a ramas stabila in Estonia, Franta, Ungaria si Slovenia si a scazut in 11 state membre, inclusiv in Romania, de la 0,9% in T4 2021 pana la 0,8% in T4 2022. In randul statelor membre, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost inregistrate in Austria (0,6 puncte procentuale), Germania si Portugalia (ambele cu 0,5 puncte procentuale). Cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost inregistrate in Cehia (minus 0,7 puncte procentuale), Cipru, Letonia si Finlanda (toate cu minus 0,5 puncte procentuale).
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in Romania numarul locurilor de munca vacante a fost 41.900 in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, in scadere cu 3.400 fata de trimestrul anterior. Rata locurilor de munca vacante a fost 0,83%, in scadere cu 0,07 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2021, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 3.800, iar rata locurilor de munca vacante s-a diminuat cu 0,09 puncte procentuale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<