Editorial, 18.06.2008 - Gabriela Chirazof
Contractul colectiv de munca reprezinta rezultatul eforturilor si compromisului reprezentantilor partilor raporturilor de munca la masa negocierii. Inregistrarea acestuia este importanta deoarece, de regula, acestea se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni insa ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului.
Potrivit art. 25 alin. (1) din Legea nr. 130/1996, republicata, „Contractul colectiv de munca se incheie in forma scrisa, se semneaza de catre parti, se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.”
Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede „Contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati, al ramurilor de activitate sau la nivel national se depun si se inregistreaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.”
Organele administratiei sus-mentionate pot refuza inregistrarea contractelor colective de munca numai pentru situatiile prevazute expres in cuprinsul art. 26 din aceeasi lege, respectiv:
a)sunt incheiate fara sa se indice unitatile in care se aplica;
b)partile nu fac dovada indeplinirii conditiilor de reprezentativitate;
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
c)nu sunt semnate de toti reprezentantii partilor la negociere.
Insa, vor fi inregistrate fara semnatura tuturor reprezentantilor partilor daca:
a)unele asociatii patronale reprezentative sau organizatii sindicale reprezentative au fost invitate la negociere si nu s-au prezentat;
b)unele asociatii patronale reprezentative sau organizatii sindicale reprezentative au participat la negocieri, au fost de acord cu clauzele negociate, dar refuza semnarea contractelor, situatie care sa rezulte din actele depuse de parti;
c)reprezentantii partilor la negociere care nu au semnat contractul colectiv de munca reprezinta sub o treime din numarul salariatilor unitatii, sub 7% din efectivul salariatilor din ramura respectiva sau sub 5% din efectivul salariatilor din economia nationala, dupa caz.
________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
________________________________________________________________