Vesti bune in ceea ce priveste salariul mediu orar in anul 2022, avand in vedere ca acesta este estimat la 22,9 euro in Uniunea Europeana si la 25,5 euro in zona euro, ceea ce inseamna ca, fata de 2021, a crescut cu 4,4% in UE si cu 4% in zona euro.
Aceste date au fost publicate in cursul zilei de 20 aprilie, de Eurostat, precizeaza
Agerpres.
Precizam si ca atat in zona euro cat si in UE, salariul mediu orar si salariile exprimate in monedele nationale au crescut, iar cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Ungaria (16,4%), Bulgaria (15,5%), Lituania (13,4%) si Romania (12,3%).
Cele mai mici cresteri salariale au fost inregistrate in Danemarca (2,2%), Italia, Malta si Finlanda (toate cu 2,3%).
In 2022 comparativ cu 2021, in Uniunea Europeana, salariul mediu orar a crescut cu 3,2% in sectorul non-business, cu 4,9% in sectorul de business, cu 4,6% in industrie, cu 5,2% in constructii si cu 5% in servicii.
In Uniunea Europeana, activitatile economice care au inregistrat cele mai mari cresteri ale salariilor medii orare in 2022 au fost inregistrate in industria extractiva (9,6%), urmate de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (6,4%), furnizarea de electricitate, gaze, caldura si aer conditionat precum si activitati financiare si de asigurari (ambele cu o crestere de 5,6%).
Precizam si ca in luna ianuarie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decat in luna decembrie 2022. Precizam si ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10.041 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.412 lei), conform Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza...
citeste mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<