Durata aplicabilitate contract colectiv de munca

03 Decembrie 2012
03 Decembrie 2012
contract colectiv de muncadurata aplicabilitateLegea 40/2011Legea 62/2011CCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos situatia in care un contract colectiv de munca era in aplicare la data de 30 aprilie 2011, data intrarii in vigoare a Legii nr. 40/2011 privind modificarea Codului muncii. Acest CCM expira la sfarsitul anului 2012:

a) Daca negocierile nu se finalizeaza pana la sfarsitul anului 2012, iar partile convin prelungirea duratei negocierilor dupa aceasta data, vom vedea in ce masura se poate incheia si inregistra un act aditional la actualul CCM pentru a prelungi durata acestuia pana la data inregistrarii noului CCM.

Mentionam ca potrivit art II din Legea 40, contractele in aplicare la data intrarii in vigoare a acestei legii isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

b) In cazul in care inregistrarea unui act aditional la acest CCM nu este posibila, vom stabili ce contract colectiv se aplica la nivelul unitatii din ianuarie 2013 pana la data finalizarii negocierilor si inregistrarii noului CCM.

Se face mentiunea ca niciuna dintre partile semnatare nu este afiliata la o federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate corespunzator societatii conform codului CAEN.

Raspuns:

Potrivit art. II alin. (1) din Legea 40/2011 , contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi (1 mai 2011 n.r.) si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala.

Pe de alta parte, potrivit alin. (2) al art. II contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi (1 mai 2011 n.r.) isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Potrivit art. 141 din Legea 62/2011 a dialogului social, contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni. Asadar, in speta prezentata de dumneavoastra, in baza  dispozitiilor legale mai sus mentionate contractele colective de munca vor produce efecte fata de destinatarii acestora, pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate sau prelungite.

Totodata, potrivit art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 , negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Prin urmare, potrivit dispozitiilor legii speciale 62/2011 puteti incheia un nou contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate cu o durata ce nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni iar prelungirea contractului colectiv de munca la nivel de unitate se poate face o singura data, cu cel mult 12 luni.

Astfel, in lipsa unor contracte colective de munca incheiate la nivel superior aplicabile la nivel de unitate si avand in vedere faptul ca negocierea este obligatorie insa incheierea contractului colectiv de munca nu este obligatorie, atunci in cazul in care contractul colectiv de munca la nivel de unitate inceteaza, pe perioada scursa intre data incetarii acestuia si incheierea unui nou contract colectiv de munca, in unitate nu va fi aplicabil niciun contract colectiv de munca.



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]