De exemplu, la redactia PortalSSM.ro a sosit urmatoarea intrebare: "Puteti sa atasati instructiuni proprii pentru muncitorul necalificat care activeaza intr-o ferma de animale?"
Ca raspuns pentru aceasta persoana, specialistii au luat in calcul acele instructiuni proprii pentru SSM in sectorul cresterii animalelor.
Iata ce prevede Codul Muncii, in acest sens:
1. PREVEDERI GENERALE
Art. 1. - Instructiunile specifice de securitate a muncii pentru sectorul cresterii animalelor, cuprind prevederi de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Art. 2. - Scopul prezentelor instructiuni este eliminarea sau diminuarea pericolelor de accidentare existente in cadrul acestor activitati, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant - sarcina de munca -mijloace de productie - mediu de munca).
Art. 5. - Persoanele care nu sunt calificate pentru meseria respectiva sau nu au implinit 18 ani pot fi admise la lucru in conditii normale ca muncitor necalificat, numai sub supravegherea directa a cadrelor calificate in aceste lucrari si numai dupa insusirea instructajului de protectie a muncii.
Este important de mentionat ca, asa cum prevede si art.8, personalul, indiferent de varsta si sex, poate fi incadrat numai dupa efectuarea examenului medical si care sa ateste ca este apt pentru astfel de munca, cu riscurile legate de expunerea profesionala la agenti biologici.
Atunci cand vine vorba de mijloacele individuale de protectie, stabilirea acestora se va face pe baza analizarii factorilor de risc la care este supus salariatul, in timpul programului de munca.
Mai multe despre Instructiuni proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru activitati de crestere a animalelor poti citi pe PortalSSM