Intrebare: Reprezentantii lucratorilor in CSSM si conducatorii locurilor de munca trebuie sa urmeze cursuri SSM nivel minim sau mediu pentru a-si putea exercita atributiile in domeniul SSM (ex.: conducatorul locului de munca poate completa fisa de instruire individuale pentru oamenii din subordine daca nu a parcurs acest curs)?
Raspuns: Reprezentantii lucratorilor in CSSM vor fi desemnati de catre lucratori dintre reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Pentru a-si putea desfasura activitatea in domeniul securitatii si sanatatii in munca, reprezentantii lucratorilor trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu o durata de cel putin 40 de ore.
Indeplinirea acestei cerinte se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
Suportul de curs destinat programelor de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii trebuie sa cuprinda:
1. cadrul legislativ general referitor la securitatea si sanatatea in munca;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
2. concepte de baza referitoare la securitatea si sanatatea in munca;
3. notiuni despre riscuri generale si prevenirea lor;
4. notiuni despre riscuri specifice si prevenirea lor in sectorul corespunzator activitatii intreprinderii si/sau unitatii;
5. acordarea primului ajutor.
Pentru conducatorii locurilor de munca, angajatorul trebuie sa dispuna de programe de instruire - testare la nivelul intreprinderii si/sau unitatii.
Conducatorii locurilor de munca efectueaza instruirea la locul de munca si instruirea periodica. Atât instruirea periodica, cât si instruirea la locul de munca se vor efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca sau de lucratorul desemnat sau de serviciul intern de prevenire si protectie sau de serviciul extern de prevenire si protectie, dupa caz.
Cerintele de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru reprezentantii lucratorilor in CSSM si pentru conducatorii locurilor de munca sunt stabilite prin HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.