Instruire SSM si a responsabilului SSM

03 Octombrie 2012
03 Octombrie 2012
instruire ssmresponsabil ssmfirme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Daca Administratorul firmei nu este roman si nu stie legislatia romana, semnatura lui (ca dovada ca el este cel care a facut intruirea) pe fisa de instruire SSM si a responsabilului SSM are credibilitate in fata inspectorilor ITM? Ce alte solutii pentru instruirea responsabilului SSM exista in acest caz?

Raspuns: Nicio persoana, fie el administrator sau nu, care nu cunoaste legislatia in domeniul securitatii si sanatatii in munca si nu indeplineste prevederile legale necesare desfasurarii activitatii de instruire a lucratorilor in domeniul SSM nu poate nici sa faca instruirea, nici sa semneze fisa de instruire individuala. Fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.

In ceea ce priveste responsabilul SSM, respectiv lucratorul desemnat, asa cum este numit in legislatia actuala in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

Angajatorul are obligatia de a desemna nominal, prin decizie scrisa, un lucrator sau mai multi care sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie prevazute de lege. Toate aceste activitati vor fi consemnate in fisa postului lucratorului desemnat, iar angajatorul se va asigura ca lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv:

1) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si
2) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore.

Cursurile si programele de formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor desemnati se efectueaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]