A fost infiintata Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporaralocuri de muncamunca temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cele mai mari sapte companii care activeaza pe piata serviciilor de resurse umane au infiintat Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT),  organizatie non-profit, care are ca principal obiectiv  flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, sprijinind includerea in legislatia muncii a prevederilor europene care reglementeaza domeniul muncii temporare.

Conform informatiilor publice disponibile pentru anul 2009, piata serviciilor de munca temporara din Romania poate fi estimata la peste 500 de milioane RON si peste 12.000 de angajati. Cu doar 1% din contractele de munca incheiate pe perioada determinata, Romania a inregistrat in 2009 cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa, potrivit unui raport Eurostat.  Media europeana se situeaza la 13,5%, iar cea mai apropiata tara de situatia Romaniei este Estonia, cu o rata de penetrare a muncii temporare de 2,5%.

„La nivelul Uniunii Europene, munca prin agenti de munca temporara este unul dintre cele mai eficiente mijloace de flexibilizare a pietei muncii, creare de noi locuri de munca si, implicit, de reducere a ratei somajului. Romania se afla si in acest domeniu in urma tarilor europene, legislatia din domeniu fiind mult prea restrictiva si neadaptata la situatiile cu care se confrunta piata” declara Cristina Radulescu, presedinte ARAMT.

ARAMT a realizat deja un memorandum cu propuneri pentru modificarea legislatiei muncii, iar, in perioada urmatoare, organizatia va derula demersuri active pentru sustinerea flexibilizarii legislatiei in domeniul muncii temporare si va elabora recomandari legislative aliniate la prevederile din Uniunea Europeana.

„Principalele propuneri de modificare a legislatiei muncii formulate de ARAMT includ extinderea cazurilor in care o companie poate apela la agenti de munca temporara, prelungirea termenului contractului de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata” a mai adaugat Cristina Radulescu.

Cele sapte companii, agenti de munca temporara autorizati, care au fondat ARAMT sunt in ordine alfabetica: Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder. Board-ul Asociatiei este compus din: Cristina Radulescu, Country Manager Adecco, Sorina Donisa – Director General APT, Charlie Crocker - Managing Partner Gi Group Romania, Camelia Stanculescu - Director General Manpower Romania.

Membrii fondatori ARAMT reprezinta 60% din piata muncii temporare din Romania, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 310 milioane RON. Pe parcursul anului 2009, membrii fondatori ARAMT au derulat peste 9.500 de misiuni de munca temporara pentru clienti din toate sectoarele de activitate, pentru toate nivelele de experienta, atat pentru pozitii de executie si direct productive, cat si pentru roluri specializate si de management.

Cateva recomandari legislative elaborate de ARAMT:

· O companie poate apela la agenti de munca temporara pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier sau ocazional, cat si pentru cresterea temporara a activitatii firmei.

· Compania (Utilizatorul) este cea care exercita conducerea si coordonarea activitatii angajatilor temporari pusi la dispozitia sa de catre agentul de munca temporara pe parcursul misiunii de munca temporara.

· Extinderea duratei misiunilor de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata.

Despre ARAMT: Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, apolitica,  independenta si democratica infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea legislatiei muncii si adaptarea dispozitiilor legale la noul cadru economico-social.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporaralocuri de muncamunca temporara

Data aparitiei: 28 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

A fost infiintata Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]