Ucenicia la locul de munca: Proiect pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005

26 Septembrie 2011
26 Septembrie 2011
ucenicieuceniciaMinisterul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat vineri, 23 septembrie 2011, un Proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin HG nr. 234/2006.

Conform expunerii de motive, aceste norme metodologice constituie un sistem de solutii tehnice avand drept obiectiv adaptarea formarii profesionale la nevoile reale ale angajatorilor, astfel incat aceasta sa corespunda mai bine necesitatilor de pe piata fortei de munca pentru a se putea ajunge, pe termen lung, la rezultate durabile privind ocuparea fortei de munca.

Modificarile propuse prin acest proiect se refera la:
- contractul de ucenicie;
- coordonatorul de ucenicie;
- facilitarea accesului la formarea profesionala prin ucenicie, respectiv sustinerea financiara a angajatorilor.

Contractul de ucenicie la locul de munca are o forma standard prezentata in anexa la proiectul de act normativ - Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de munca. Angajatorul se obliga, prin contract, sa organizeze evaluarea pregatirii teoretice si practice a ucenicului.

Contractul contine o clauza referitoare la evaluarea si certificarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca. Evaluarea si certificarea se realizeaza conform cu prevederile legale in vigoare privind evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale.

Durata contractului de ucenicie la locul de munca se determina numai in functie de nivelul de calificare, in conditiile legislatiei privind formarea profesionala a adultilor. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul este inclusa in durata pentru care se incheie contractul de ucenicie la locul de munca si nu poate sa depaseasca 30 de zile lucratoare.

Coordonatorul de ucenicie trebuie: sa detina o calificare pentru ocupatia/calificarea pentru care se organizeaza programul de ucenicie, sa aiba o experienta profesionala, in ultimii 10 ani, de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care este necesara calificarea pentru care se organizeaza programul de ucenicie la locul de munca,  sa nu aiba cazier judiciar si  sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic.

Persoana fizica ce urmeaza sa incheie un contract de ucenicie la locul de munca poate sa beneficieze, la cerere, de prevederile articolului 58 din Legea Nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, AJOFM va asigura ucenicilor servicii de orientare si consiliere in alegerea locului de munca.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]