Ce obligatii fiscale trebuie respectate in cazul membriilor Asociatiei de proprietari

22 Mai 2012
22 Mai 2012
Codul fiscalAsociatie de proprietarimandatindemnizatieLegea 230/2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Avem o asociatie de proprietari, fara scop patrimonial, la care o parte din membrii (presedintele asociatiei, cenzorul, etc) sunt remunerati cu o indemnizatie lunara, in baza statutului. Care sunt taxele si impozitele calculate la aceste indemnizatii si ce drepturi au aceste persoane in ceea ce priveste somajul, pensia, sanatatea, etc.?


Raspuns: In baza art. 55 alin. (2) lit. d indice 2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei primite de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aceasta remuneratie fiind considerata asimilata salariilor.

Conform art. 32 alin. (1) din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintii acestora sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli. De asemenea, in ceea ce ii priveste pe cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari, art. 33 alin. (2) din acelasi act normativ stabileste ca, cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

Asadar, Legea 230/2007 stabileste ca remunerarea presedintele asociatiei de proprietari, de membrii comitetului executiv sau de cenzorii alesi se poate realiza in baza unui contract de mandat. Din aceasta perspectiva, apreciez ca presedintele asociatiei de proprietari, membrii comitetului executiv si cenzorii alesi nu pot fi remunerati in baza statutului ci in baza unui contract de mandat incheiat in baza Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari, de membrii comitetului executiv sau de cenzorii alesi, in baza unui contract de mandat incheiat in baza Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este asimilata salariilor in vederea impunerii.

Impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor cu retinere la sursa nu mai au obligatia de intocmire a fiselor fiscale incepand cu veniturile din salarii aferente anului 2012. Fisele fiscale pentru anul 2011 s-au depus pana in ultima zi a lunii februarie 2012.

In baza art. 296 indice 4 lit. n) din Codul fiscal remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]