Indemnizatia pentru cresterea copilului. Cum determinam baza de calcul

19 Martie 2012
19 Martie 2012
OUG 111/2010baza de calculcuantumul indemnizatiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In cele ce urmeaza vom vedea in ce masura este corect sa luam in calcul, la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, si comisioanele din vanzari, trimestriale, si primele.

Mentionam astfel ca, potrivit art. 2 din OUG 111/2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei crestere copil se iau in considerare toate veniturile realizate, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) din normele metodologice, modificate si completate. In cazul in care o persoana realizeaza concomitant venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile incasate de aceasta.

Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12. Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul.

Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei. In cazul in care cuantumul rezultat este mai mare de 3.400 lei, se acorda 3.400 lei.
La locul unde se afla functia de baza: suma baza de calcul rezulta dupa aplicarea cotei de 16% asupra bezei de calcul a impozitului, determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculate prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respective, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva.

Pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, suma baza rezulta dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]