De multe ori, intocmirea corecta a documentelor creeaza multe probleme. Daca va ocupati de o asociatie aveti multe obligatii, dar poate cele mai solicitante sunt legate de intocmirea documentelor.
V-ati intrebat vreodata cum va puteti usura munca?
Lucrarea reprezinta un ajutor imens: contine 45 de documente gata redactate, in concordanta perfecta cu prevederile Legii 196/2018!
Doar scrieti datele dvs. si dati print!
Enumeram cateva dintre documentele pe care vi le pune la dispozitie lucrarea:
- Proces verbal infiintare asociatie
- Cerere inscriere de noi asociati
- Statutul asociatiei de proprietari
- Regulamentul condominiului
- Contract prestari servicii
- Contract individual de munca
- Contracte de utilitati
- Notificare bresa securitate – GDPR
- Fisa de post pentru orice pozitie in asociatie
- Registru inventar
- Registru pentru evidenta fondului de rulment
- Lista de plata a cotelor de contributii
Mai mult, lucrarea aduce lamuriri despre infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Practic, lucrarea va ofera explicatii complete despre modul in care va afecteaza Legea nr. 196/2018.
Nu uitati ca fiecare obligatie legata de buna functionare a unei asociatii de proprietari presupune sa intocmiti un formular.
Cum veti folosi lucrarea?
Introduceti in calculator stick-ul si...
Pasul 1. Selectati actul dorit si dati click. Pe ecran va aparea modelul acestuia, in format pdf.
Pasul 2. Completati cu datele necesare: numele asociatiei, datele de inregistrare, numele reprezentantului/angajatului, perioada de valabilitate a actului etc.
Pasul 3. Printati actul. GATA!
In fata organelor de control nu conteaza explicatiile verbale, ci doar documentele, actele, formularele - intocmite corect si la timp.
Asigurati-va ca le aveti pe toate in regula si nu uitati ca le puteti avea rapid cu ajutorul lucrarii 37 documente utile in asociatiile de proprietari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<