Conform art. 145 alin. (2) din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Potrivit art. 146 din Codul muncii concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Iar efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, Codul muncii stabileste obligatia efectuarii concediului de odihna anual, in fiecare an. Prin exceptie poate fi efectuat si in anul urmator numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Pe cale de consecinta, daca in anul 2011 angajatorul a derogat in favoarea salariatului (fapt permis de lege) si a acordat un numar mai mare de zile de concediu de odihna decat cel inregistrat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil, in anul 2012 angajatorul are obligatia acordarii numarului de zile de CO mentionat in contractul individual de munca al salariatului in cauza si nu a unui numar mai mic.