Acest aspect este prevazut de art. 150 alin. (1) din Codul muncii.
In contextul in care nu exista media pe ultimele 3 luni, ce se petrece? Cum se va calcula indemnizatia de concediu?
Iata un caz concret de pe PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat angajat in data de 27.07.2017 solicita 1 zi de concediu de odihna in luna august. Salariul de incadrare cf. CIM 1450 lei. In luna iulie a lucrat 3 zile si a obtinut un venit brut de 207 lei aferent salariului de incadrare si o prima de 192 lei. Total venit brut =399 lei. Va rugam sa precizati cum calculam indemnizatia zilnica in acest caz."
Alin. (2) art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In acest caz, pentru concediul de odihna acordat in luna august 2017 baza de calcul se constituie din veniturile realizate in lunile iulie, iunie, mai 2017.
Daca in luna iulie salariatul nu a lucrat decat 3 zile, indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.
In concluzie, indemnizatia pentru concediu de odihna va fi salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.
Cum se procedeaza in cazul unor evenimente familiale deosebite pe durata CO. Ce drepturi au angajatii?
Vom incepe prin a mentiona ca art. 152 din Codul muncii Legea nr. 53/2003 prevede ca, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii sa aiba dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna (CO).
ATENTIE! Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 alin. (2) din Codul muncii)...citeste mai multe aici >>>
Sursa: PortalCodulMuncii