Programul national de ocupare a locurilor de munca pentru tinerii cu risc de marginalizare sociala

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Iunie 2017
01 Iunie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
locuri de munca anofm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In conformitate cu prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca asigura promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala prin:

acompaniament social personalizat, activitati de informare si promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor si subventionarea locului de munca.

Acompaniamentul social personalizat se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin intermediul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, in baza unui contract de solidaritate, si constituie un ansamblu de servicii care se acorda in mod gratuit tinerilor cu risc de marginalizare sociala si constau in:

 a) informare si consiliere profesionala;
 b) mediere a muncii;
 c) plasare in munca la un angajator a carui oferta de loc de munca a fost selectata ca fiind corespunzatoare pregatirii profesionale si altor conditii cuprinse in dosarul intocmit la inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca, in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca.


Mentionam ca prin Legea nr.250/2013 a fost modificata Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale. Modificarea a constat in abrogarea Sectiunii 1 Accesul la un loc de munca din Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale si introducerea in Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca a Sectiunii 3^1 Promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu
risc de marginalizare sociala.

Conform Legii 76/2002, asa cum a fost modificata prin Legea 250/2013, tanarul cu risc de marginalizare sociala este persoana cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani, care se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta si se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

a)se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;
b)are dizabilitati
c)nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;
d)are copii in intretinere;
e)a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
f)victima a traficului de persoane.


Limita de varsta a tinerilor care beneficiaza de masurile prevazute de lege este de maxim 26 de ani, iar durata contractului de solidaritate este de pana la 3 ani, conditia fiind ca durata minima sa fie de 1 an.


In trimestrul I al anului 2017, ca urmare a actiunilor intreprinse de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, in vederea aplicarii prevederilor legale referitoare la combaterea marginalizarii sociale, (transpuse in anexele 17), 18) si 19) prevazute in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 119/2014), s-au obtinut urmatoarele rezultate:

- au fost mediati si consiliati profesional 52 de tineri din randul categoriilor defavorizate;

- au fost incheiate 46 contracte de solidaritate, prin care agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti acorda servicii de consiliere profesionala si mediere, identifica angajatori de insertie si locuri de munca potrivit pregatirii lor profesionale si a celorlalte caracteristici care rezulta din dosarul de inscriere in evidenta si ii plaseaza pe locurile de munca identificate.


La nivel national, in trimestrul I al anului 2017, cheltuielile efectuate din bugetul asigurarilor pentru somaj aferente subventiilor acordate angajatorilor de insertie care au incadrat tineri aflati in risc de marginalizate sociala, a fost de 1.356.998 lei.


Sursa: ANOFM



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]